Internet Weblog van de dag

Albert Heijn logo

Centenkwestie. Aertjan Grotenhuis blogt over belastingen, financiële planning en filantropie. Hij schrijft deze keer over een mislukt belastingslimmigheidje van Albert Heijn.

„Een juridisch steekspel dat ogenschijnlijk om enkele centen gaat, is vandaag door de Europese rechter in Luxemburg beslist. In werkelijkheid gaat het om een belastingbedrag van meer dan een half miljard euro. De Nederlandse belastingdienst heeft de rechtszaak met vlag en wimpel gewonnen. Het ging om de vraag op Albert Heijn het btw-bedrag op de dagelijkse boodschappen in uw winkelmandje per artikel moet afrekenen of per kassabon. Omdat de btw naar beneden mag worden afgerond, levert het afrekenen per artikel elke keer een miniem belastingvoordeel op. Als je al die kleintjes bij elkaar telt, kom je uit op honderden miljoenen euro.

Meteen nadat Albert Heijn de nieuwe berekeningswijze lanceerde, werd deze maas in de Nederlandse wet gedicht. Albert Heijn stelt dat deze wetsreparatie niet rechtsgeldig is. Volgens de supermarktketen is de slimme afrondingsmethode nog steeds toegestaan op grond van de Europese wet. Die redenering slaat volgens de Europese rechter nergens op. Dat had staatssecretaris Jan Kees de Jager (financiën) al eerder gezegd, maar nu kan hij pas echt opgelucht ademhalen.”

Meer over belasting en financiën op nrc.nl/geld