Honkballers Cuba verslaan Nederland

Het Nederlands honkbalteam heeft gisteren in de Haarlemse Honkbalweek voor de vierde keer op rij verloren. De formatie van bondscoach Robert Eenhoorn ging in het Pim Mulier-stadion met 4-1 onderuit tegen olympisch kampioen Cuba.

Nederland had een zege nodig om zijn kansen op een plek in de halve finale te vergroten. De nederlaag tegen Cuba betekent echter nog niet de definitieve uitschakeling. Concurrent Taiwan komt vandaag tweemaal in actie; eerst het inhaalduel met de Verenigde Staten dat gisteren wegens regen werd afgelast, daarna de wedstrijd tegen de Nederlandse Antillen.

De Aziaten hebben aan één zege genoeg om de halve finales te bereiken. Mocht Taiwan beide duels verliezen, dan eindigt de ploeg op gelijke hoogte met Nederland en de Nederlandse Antillen. Dan wordt het aantal runs tegen gedeeld door het aantal gespeelde innings. Het team met de laagste score mag verder. Gezien de krachtsverschillen houdt niemand rekening met een zege van de Antilliaanse honkballers.

Nederland begon met Kenny Berkenbosch op de heuvel en niet zoals verwacht met Rob Cordemans. Hij werd in vierde inning vervangen door de jonge Pim Walsma, die het prima deed. Cuba leidde toen echter al met 3-0, onder meer door goed (slag)werk van Alfredo Despaigne. Hij zou later ook het vierde punt maken na opnieuw een tweehonkslag.

Net zoals in de voorgaande duels speelde Nederland verdedigend heel behoorlijk maar de aanval liet te wensen over. Pas in de achtste slagbeurt werd Miguel Lahera, de derde werper die de Cubaanse coach gebruikte, ‘flink geraakt’. Jeroen Sluyter, Eugene Kinsale en Raily Legito bereikten op eigen kracht de honken. De eerste scoorde. In de innings daarvoor had alleen Legito een hit laten noteren. (ANP)