‘Homofoob gedrag’ van fans Oranje

De organisatie Football Against Racism in Europe FARE heeft in een evaluatierapport haar bezorgdheid uitgesproken over homofobe uitlatingen van Nederlandse supporters tijdens het EK-duel Nederland-Italië in Bern.

Kurt Wachter, woordvoerder van de aan FARE gelieerde Oostenrijkse organisatie FairPlay-vidc, noemt het „een schande dat duizenden leden van het ‘Oranje-leger’ van Nederland homofobe liedjes hebben gezongen over de Italiaanse voetballer Luca Toni”. Dat gebeurde op de melodie van het officiële EK-lied. Verder laakt hij het gedrag van Kroaten, Italianen, Spanjaarden, Russen en Duitsers. Zij maakten zich schuldig aan het maken van gebaren, het dragen van symbolen en het zingen van liederen met rechts-extremisme teksten.

Bij de kwartfinale Nederland-Rusland ontdekte FARE een Russisch spandoek met Keltische kruizen, vaak gebruikt door neo-nazi’s. Het spandoek werd in de rust weggehaald door de UEFA. Tijdens de halve finale Spanje-Rusland hingen vlaggen uit het Franco-tijdperk in het Spaanse supportersvak. In de kwartfinale Spanje-Italië hing een spandoek van tien meter breed met dezelfde kruizen en tekst. Spaanse supporters brachten massaal de nazi-groet in de wedstrijd. Dat deden Italianen tijdens het Italiaanse volkslied voor het duel Italië-Roemenië.

Op advies van FARE werd de Kroatische bond door de UEFA beboet wegens racistisch gedrag van Kroaten. Ook werden veel Duitsers gesignaleerd die zich associeerden met de Waffen SS.

FARE is partner van de Europese voetbalfederatie UEFA, en bestaat sinds 1999. Ze doet onderzoek naar fangedrag, organiseert campagnes om racisme en discriminatie in het voetbal terug te dringen. Bij het EK werden onder meer straatvoetbalpartijtjes tussen supporters van verschillende landen georganiseerd.