Het 48ste internationale Rozenconcours

Op de laatste dag van het 48ste internationale Rozenconcours in Den Haag keken en roken bezoekers gisteren aan de rozen die eerder deze week werden gekeurd door een professionele jury. Vijftig rozenrassen werden in het Westbroekpark beoordeeld door onder meer een geurcommissie.

De jury bekeek ook of de bloemen over een aantal weken niet verkleurden en de struiken moesten zichzelf voldoende verschonen, dat wil zeggen: zelf de uitgebloeide bloemen loslaten. Ook mochten de rozen geen ziektes dragen en moesten de struiken genoeg bloemen en knoppen dragen.

Er werden vijf soorten rozen gekeurd: trosrozen, grootbloemige rozen, park- en heesterrozen, patiorozen en klimrozen. Bijna veertig rozenveredelaars uit twintig landen lieten hun rassen keuren.

De hoofdprijs, de Gouden Roos van Den Haag, ging naar de firma Noack Rosen uit Duitsland, voor de roos Resonanz.