Half miljoen euro op veiling voor Peace-tekst Lennon

Amsterdam, 11 juli. De handgeschreven tekst van John Lennons protestlied Give Peace A Chance is gisteren door veilinghuis Christie`s in Londen verkocht voor 420.000 pond (527.000 euro) aan een anonieme Amerikaan. Lennon, toenmalig zanger van The Beatles, maakte het lied tijdens een `Bed-in` die hij in de zomer van 1969 hield in het Queen Elizabeth Hotel in Montreal. Hij gaf de tekst aan een 16-jarige fan die hem interviewde voor haar schoolkrant. Lennon zei dat ze het goed moest bewaren omdat het later veel geld waard zou zijn. De `Bed-In` was een protestactie waarbij Lennon en zijn vrouw Yoko Ono in bed bleven liggen om met journalisten en linkse kopstukken over de wereldvrede te praten. Give Peace a Chance werd al snel een klassieker tijdens vredesmarsen. Een half miljoen mensen zongen het tijdens de demonstratie tegen de oorlog in Vietnam in Washington op 15 oktober 1969. Tegenwoordig gebruikt de Nicaraguaanse president Ortega het als propagandalied.