‘Gun thrillers hun eigen criteria’

Juist omdat thrillers op belangrijke punten verschillen van literaire romans, zouden ze apart moeten worden gesubsidieerd. Dat zegt Charles den Tex, vorige maand winnaar van de Gouden Strop, vandaag in een interview met deze krant.

Den Tex vindt dat de overheid consequent moet zijn: „Als film en literatuur subsidiabel zijn, waarom het spannende boek dan niet?” Hij vindt een subsidieregeling voor spannende boeken bij het Fonds voor de Letteren op zijn plaats.

Hij zet zijn betoog kracht bijmet een uitvoerig artikel dat hij vandaag samen collega-misdaadauteur René Appel publiceert op nrcboeken.nl.

Hun betoog is opmerkelijk omdat de zaak van het spannende boek doorgaans wordt bepleit door te wijzen op de overeenkomsten tussen de genres.

In hun artikel benoemen ze de verschillen tussen thrillers en literaire romans. Die zitten in het belang van een plot, maatschappelijke relevantie en de heldere thematiek. Subsidiegevers beoordelen alle aanvragen op een grote diepgang, brede thematiek en stilistische complicaties. En zo worden thrillers, volgens Den Tex en Appel, afgewezen op grond van criteria die een thriller helemaal niet beter maken. De onderscheiden kenmerken zijn geen probleem, schrijven ze, „zolang het niet leidt tot minachting van de literaire wereld voor die van de thriller, of andersom.”

Interview Charles den Tex: Boeken, pagina 6

Lees het artikel van Appel en Den Tex op nrcboeken.nl