Grondstoffen drukken winst Ballast Nedam

Gestegen grondstofprijzen en dure onderaannemers drukken de winst bij bouwer Ballast Nedam in de eerste helft van het jaar. Maar nieuwe opdrachten voor windmolenparken op zee stemmen analisten gerust.

Het was geen gemakkelijk eerste half jaar voor Ballast Nedam. De omzet was 68 miljoen euro hoger (575 miljoen) dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de winst bedroeg 7 miljoen euro, 2 miljoen minder dan in 2007.

Ballast Nedam spreekt over „een stevige margedruk”. In de eerste zes maanden van vorig jaar gaf het bedrijf 354 miljoen euro uit aan onderaannemers en grondstoffen. Dat is gestegen naar 405 miljoen euro dit jaar. De beursgenoteerde bouwer met 3.838 werknemers zegt last te hebben van de gestegen staalprijs. Op de metaalmarkt in Londen steeg die het afgelopen jaar met 80 procent.

De winstproblemen zitten vooral bij de divisie bouw en projectontwikkeling, waar het bedrijfsresultaat daalde van 15 naar 11 miljoen. De omzet steeg wel in de eerste helft van dit jaar met 67 miljoen euro naar 296 miljoen. Het is nog maar de vraag hoe de bouw- en ontwikkelingstak in de toekomst gaat presteren, zegt Edwin de Jong, analist bij SNS Securities. „Als de hypotheekrente verder omhooggaat, zal de huizenprijs niet verder stijgen”, zegt De Jong. Mensen kunnen minder betalen voor huizen of ze zullen zelfs van koop afzien, waardoor de vraag naar nieuwbouwwoningen kan afnemen.

„Voor bouwers als Ballast Nedam is dat een probleem”, zegt De Jong. De bouwkosten blijven hoog door dure grondstoffen, maar de woningen zijn voor minder geld te verkopen. Dan komen de marges verder onder druk te staan. Dat bevestigt Theo Bruijninckx, bestuursvoorzitter van Ballast Nedam. „Hoe hoger de rente, hoe minder interessant vastgoedontwikkeling is. Maar momenteel blijft de vraag naar woningen bestaan.” Mede daarom handhaaft Ballast Nedam de verwachting dit jaar rond de 27 miljoen euro winst te boeken.

Ook voor de langere termijn zijn de vooruitzichten voor Ballast Nedam niet somber. De orderportefeuille bedraagt momenteel 1,6 miljard euro, bijna 400 miljoen euro meer dan vorig jaar. „Het bedrijf staat er redelijk goed voor in een moeilijke markt”, zegt Tom Muller, bedrijfsanalist bij zakenbank Theodoor Gilissen. Zo meldt het bedrijf nu dat het een intentieovereenkomst heeft gesloten met het Deense energiebedrijf Dong Energy voor de aanleg van een windmolenpark. Topman Bruijninckx: „En wij doen nog meer windmolenprojecten in Engeland. Het is niet allemaal kommer en kwel.”