Groenen laken bezoek Sarkozy aan Spelen

Straatsburg. Fractieleider Daniel Cohn-Bendit van de Groenen in het Europees Parlement heeft gisteren felle kritiek geuit op het voornemen van de Franse president Nicolas Sarkozy om de openingsceremonie bij te wonen van de Olymische Spelen in Peking. ”U hebt een gouden kans gemist om te zeggen: Ik doe niet mee aan de maskerade Chinese communistische partij”, hield Cohn-Bendit Sarkozy voor. Volgens de Groene politicus biedt de schending van mensenrechten in China alle aanleiding voor een boycot. Sarkozy zei in het Europarlement in dubbele hoedanigheid naar Peking te gaan: als Frans president en als huidige EU-voorzitter. ”Ik denk niet dat men een kwart van de mensheid kan boycotten.” Sarkozy beloofde de mensenrechten in Peking ”aan de orde te stellen en te verdedigen”.