General Electric stoot grote divisie af

Het Amerikaanse industrieconglomeraat General Electric (GE) wil zijn consumentendivisie, die onder meer verlichting en huishoudelijke apparaten maakt, afsplitsen. GE-topman Jeff Immelt vindt dat die onderdelen, waar GE voor een deel zijn naamsbekendheid bij consumenten aan te danken heeft, niet snel genoeg groeien. Eerder verkocht GE om dezelfde reden de kunststofdivisie.

De onderdelen die GE afstoot zijn goed voor 13,3 miljard dollar (8,4 miljard euro) omzet, 1 miljard dollar winst en eenzesde van de 300.000 werknemers van het concern. GE Lighting, een belangrijke concurrent van de lichtdivisie van Philips, was in 1879 een van de eerste bedrijven ter wereld die gloeilampen produceerde. In mei liet GE al weten dat het de verkoop van het onderdeel huishoudelijke apparaten (vaatwassers, wasmachines) onderzocht, maar nu blijkt het om de hele divisie consumentenproducten te gaan. GE houdt vast aan zijn divisies op het gebied van onder meer medische systemen, energie, financiële dienstverlening en media (NBC).

GE wil de consumentendivisie bij voorkeur als één geheel intact laten en een eigen beursnotering geven. GE-aandeelhouders zouden naar rato aandelen krijgen in het afgesplitste bedrijf. GE houdt op die manier zelf niets over aan het afstoten van het onderdeel, maar verbetert er wel zijn winstgevendheid mee. In het verleden waren verlichting en huishoudelijke apparaten grote winstmakers voor GE, maar nu vijf grote detailhandelsconcerns de Amerikaanse markt domineren, is daar weinig meer van over. (Bloomberg, AP)