Film van de dag

Valentina Scalici en Giuseppe Ieracitano in de aangrijpende roadmovie Il ladro di bambini.

Il ladro di bambini. De Italiaanse cineast Amelio nam de fakkel van een eerdere generatie neorealistische regisseurs over. Il ladro di bambini, zijn bekendste film, verwijst naar Vittorio de Sica’s Ladri di biciclette (Fietsendieven) uit 1948. Het is een met de Felix voor beste Europese film bekroonde, aangrijpende roadmovie. Een jonge, ambitieuze politieagent (Enrico Lo Verso) moet twee asociaal opgegroeide kinderen begeleiden, van een betonnen buitenwijk in Milaan naar een kindertehuis in Bologna. Dan wordt hij van het kastje naar de muur gestuurd: ‘Probeer het maar in Palermo’. Onderweg verliest hij zijn onschuld, maar hij bezorgt het tweetal de hunne min of meer terug. De reis gaat van het rijke Noord-Italië naar het veel armere en primitieve Zuid-Italië, voor de politieman ook een soort terugreis naar zijn wortels. Geschreven door de scenaristen van La meglio gioventù. (Gianni Amelio, 1992, Ita/F/D), Ned. 2, 0.15-1.50u.