Duitsland

Duitsland Berlijn De jonge vrouw op het schilderij Dorothea, kijkt het publiek met gefronste wenkbrauwen aan. Ze lijkt de zaak niet helemaal te vertrouwen, maar wat een elegantie straalt ze uit. Een wijsvinger priemt gracieus in de lucht. En het landschap is adembenemend. Sebastiano del Piombo schilderde het doek in 1512. Hij is een van de onbekende en toch grote renaissancekunstenaars van Italië. Aan zijn achternaam kwam hij toen paus Clementius VII hem de goedbetaalde baan van pauselijk zegelbewaarder bezorgde. Hij was een concurrent van Rafaël en een vriend van Michelangelo. Zijn oeuvre omvat altaarstukken, mythologische taferelen en, vooral, portretten. Een tentoonstelling in Berlijn geeft een indrukwekkend beeld van de man en zijn werk. Raffaels Grazie, Michelangelos Furor: Sebastiano del Piombo (1485-1547)’’: t/m 28 sept in het Kulturforum Potsdamer Platz, Matthäikirchplatz 4/6, Berlijn-Tiergarten. Di-zo 10-18u, do tot 22u. Inl 0049-30-2662951 en www.smb.spk-berlin.de

Berlijn

De jonge vrouw op het schilderij Dorothea, kijkt het publiek met gefronste wenkbrauwen aan. Ze lijkt de zaak niet helemaal te vertrouwen, maar wat een elegantie straalt ze uit. Een wijsvinger priemt gracieus in de lucht. En het landschap is adembenemend. Sebastiano del Piombo schilderde het doek in 1512. Hij is een van de onbekende en toch grote renaissancekunstenaars van Italië. Aan zijn achternaam kwam hij toen paus Clementius VII hem de goedbetaalde baan van pauselijk zegelbewaarder bezorgde. Hij was een concurrent van Rafaël en een vriend van Michelangelo. Zijn oeuvre omvat altaarstukken, mythologische taferelen en, vooral, portretten. Een tentoonstelling in Berlijn geeft een indrukwekkend beeld van de man en zijn werk.

Raffaels Grazie, Michelangelos Furor: Sebastiano del Piombo (1485-1547)’’: t/m 28 sept in het Kulturforum Potsdamer Platz, Matthäikirchplatz 4/6, Berlijn-Tiergarten. Di-zo 10-18u, do tot 22u. Inl 0049-30-2662951 en www.smb.spk-berlin.de

Hamburg

In een oud pakhuis, vlakbij de Hamburgse haven, is net een museum geopend. Het Internationales Maritimes Museum Hamburg strekt zich uit over negen etages, hier heel zeewaardig ‘dekken’ genoemd. Wat daar tentoongesteld is, vertelt over ontdekkingsreizigers en veroveraars, over kapiteins en simpele matrozen en steeds weer over de zee. De 80-jarige Peter Tamm bracht zijn hele collectie, bestaande uit zo’n 25.000 modelschepen, 5000 schilderijen, 12.000 atlassen en boeken, 50.000 constructietekeningen en ontelbaar veel uniformen, scheepsmeubelen en nautische apparaten naar het museum.

Kaispeicher B, Koreastr. 1, Hamburg. Di-zo 10-18u, do 10-20u. Info: 0049-40-30092300 en www.internationales-maritimes-museum.de

En verder

Luther-musical Martin L. t/m 19 juli op de trappen van de Dom in Erfurt: www.domstufen.de; Opernfestspiele, met Der Freischütz van Von Weber, t/m 27 juli in een kasteelruïne.

    • Anneriek de Jong