Dineren in een oase van fraai ontworpen weelde

Restaurant Divinatio in Utrecht hoort bij de Jaarbeurs en mikt op de zakelijke markt.

Het is er voor iedereen goed toeven. Laat de zweverige site je niet afschrikken.

Menukaart Divinatio

Op zijn website doet restaurant Divinatio een beetje ingewikkeld met een spiritueel thema. Divinatio is een ‘succesrestaurant’, heet het dan, gespecialiseerd in het „vieren van zegeningen en successen”. Elk van de zestig tafels in het restaurant heeft zijn eigen „succesreputatie”, zo staat vermeld. En dan, als kennelijke toelichting: „bijvoorbeeld omdat ’ie helemaal Feng Shui is”. Het is wat verontrustend, voor degene die op een doodgewone maandagavond simpelweg komt voor een goed maal.

Maar wie het spectaculaire, speciaal ontworpen gebouw betreedt, treft gelukkig geen wierook, ligbanken of new age-muziek. Aan het interieur valt, net als overigens het exterieur, weinig softs of zweverigs te ontdekken. Integendeel: de kleuren zijn grijs, wit en zwart, de gebruikte materialen beton, leer en staal, de hoeken hard, de lijnen strak. Minimalistisch, modern, mooi. Het enige dat hier zweeft zijn de aparte, grotendeels glazen eetruimtes, met bijvoorbeeld vier tafels of bestemd voor een groep, die als staketsels uit het betonnen karkas steken en het gebouw een bijzondere aanblik geven.

Binnen splitst het restaurant zich in twee verdiepingen, verbonden met een smalle, steile trap – pas op: dat is dus niet zo erg geschikt voor de minder valide bezoeker. De onderste etage biedt een blik op de open keuken, en blijkt bovendien te beschikken over een terras dat uitkijkt over het water. Dit moet bij mooi weer een heerlijke plek zijn om te zitten, maar in de druilerige omstandigheid van deze maandagavond wordt de troosteloze omgeving (aan de ene kant de Jaarbeurs, aan de andere de Veilinghaven) er niet gezelliger op.

Het hindert allemaal niks, want binnen is Divinatio een oase van fraai ontworpen weelde. Wij zitten op de tweede etage, comfortabel gedrapeerd op strakke, gecapitonneerde wit leren banken. Dat leer loopt door op de wand, waar op strategische plaatsen strakke lichtspots zijn geplaatst. Divinatio heeft zijn eigen glaswerk, dat ruim en riant is maar vrijwel niets weegt, en eigen, design flessenhouders, waar een wijnfles schijnbaar terloops leunt op een stukje staal. Zo is alles tot in de details doordacht.

De keuken van Divinatio is Frans-mediterraan. Op de menukaart gelukkig geen dubbelzinnigheden, maar gewoon: ‘tonijn, in groene kruiden en mosterd, blini van witte bonen en citroencrème’. De (rauwe) tonijn is een bijkans volmaakte, dieprode en toch transparante dunne schijf, met een groen kruidenkorstje. De structuur is stevig, de smaak uitstekend. Wat de enigszins smakeloze blini’s precies toevoegen is onhelder, maar voor de variatie is het niet onaardig. Het gezelschap acht enkel de citroencrème „te veel Dubro”. Maar hij heeft sowieso een onredelijke aversie van citroen.

Ook de rest van het diner bevalt: de coquilles uit het 4 gangen menu zijn iets bitter, maar dat wordt goedgemaakt door het zoetige vanilleschuim waar ze in zwemmen, en dat je ook zonder coquilles met plezier naar binnen lepelt (ik kreeg er een lepel bij, echt waar). Daarna bood het menu een prima kalfslende, en was de tafelheer enorm ingenomen met zijn à la carte rog, ‘gebakken in bloemkool mousseline, hazelnoot en beurre noisette’. Ook de wijnen smaken goed, hoewel het advies weinig deskundig was: bij het menu wordt wel een wijnarrangement geschonken, legde de verder zeer vriendelijke en bekwame bediening uit, maar wijnadvies geven bij à la carte-gerechten, nee, dát doen ze eigenlijk niet.

Divinatio is deels eigendom van de Jaarbeurs. Dat het menu zou worden aangepast aan het soort beurs dat er plaatsheeft, zoals wordt gefluisterd, is echter pertinent onwaar, zegt assistent-bedrijfsleider Ursula Nowack: „Wij willen juist consequent dezelfde kwaliteit bieden, of er nu bezoekers van de motorbeurs komen of anderen.” Ook bij ons bezoek was er van Jaarbeursbetrokkenheid niets te merken, behalve wellicht dat Divinatio geschikt lijkt voor de zakelijke markt. Nee, dineren bij Divinatio is gewoon een aangename ervaring. Daar hoeven ze helemaal geen spirituele verantwoording voor te verzinnen.

Restaurant Divinatio, Veilinghavenkade 14, Utrecht. www.divinatio.nl

    • Herien Wensink