De nieuwe Cary Grant is...

In haar artikel over Cary Grant (CS, 27 juli) noemde Bianca Stigter zes opvolgers. Op de vraag naar andere kandidaten stuurden lezers hun favoriet. Een selectie uit de brieven.

Cary Grant en Ingrid Bergman in ‘Notorious’ (1946) Foto Corbis Beeld omslag Cary Grant en Ingrid Bergman in ‘Notorious’ (1946) Foto Corbis ca. 1946 --- T.R. Devlin (Cary Grant) kisses the cheek of Alicia Huberman (Ingrid Bergman) in a publicity still for . --- Image by © John Springer Collection/CORBIS zoenen kussen romantiek © John Springer Collection/COR>

William Hurt

Mijn Cary Grant is William Hurt: stijlvol, verleidelijk, elegant en charmant. Hij heeft het allemaal in hoge mate. Zie alleen maar zijn glansrol in Kiss of the Spiderwoman, waarin hij de homoseksuele Molina speelt die weer speelt dat hij een verleidelijke vrouw is. Wie zou zo niet willen zijn, man of vrouw?

Maar ook in andere, heterorollen blijft hij dat een beetje languissante houden als van een diva, een beetje lijzig en erg charmant. Juist die dubbelzinnigheid van hem, doet hem voor mij met kop en schouders uitsteken boven de in de NRC genoemde acteurs, waarvan ik er werkelijk geen een ook maar een beetje spannend vind.

Anita Koster

Jason Bateman

Als goedzak in de onder critici immens goed ontvangen serie Arrested Development werd Jason Bateman opnieuw geboren in Hollywood. In de jaren tachtig maakte hij al furore in vele meisjesharten als tieneridool in de film Teen Wolf Too. Arrested Development werd de tweede coming van acteur Bateman. Hij toonde zich in die serie, die inmiddels van de buis is gehaald maar waarvan een verfilming gepland staat in 2009, als een charmante goedzak die het beste voor heeft met zijn disfunctionele familie. Vooral als vader van de jonge Michael Sera, zijn zoon in die serie, toont hij zich van een bijzonder lieve kant. Ook wanneer er vrouwen in het spel zijn laat Bateman zien dat hij de charme heeft om op het grote doek het een en ander klaar te spelen. Altijd die glimlach met die kuiltjes in zijn wangen. Om in een doosje te stoppen.

Bas Palsrok, Veghel

Colin Firth

Voor mij komt Colin Firth het dichts in de buurt van Cary Grant. Zeker wat betreft stijl, verleidelijkheid en elegantie. In elke rol is hij aantrekkelijk, net zo prettig om naar te kijken als naar Cary Gant. Alleen dat ultieme charmante van CG, dat heeft geen enkele hedendaags acteur. Maar daarvoor hebben we Cary Grant himself.

Pety Oprinsen, Oegstgeest

Patrick Dempsey

De nieuwe Cary Grant is voor mij Patrick Dempsey. Deze autocoureur annex neurochirurg (Greys Anatomy) valt ten onrechte buiten uw nominatie. Waarom? Daarom!

Rianne Otto

Jeremy Irons

De nieuwe Cary Grant zou voor mij ongetwijfeld Jeremy Irons moeten zijn. Alhoewel de carrière van Irons veelzijdiger is (films, theater, tv, muziek en audio) heeft Irons net als Grant een ‘gentleman-achtige’ charme. Irons straalt in al zijn rollen een soort kwetsbare ongenaakbaarheid uit. Eenzelvig en introvert maar tegelijkertijd correct, welopgevoed en (door opvoeding aangeleerd) sociaal. Irons’ stem en uitspraak verraden een goede achtergrond, iets dat de Amerikanen Grant eveneens toedichtten.

Coby van Wijk, Oud-Beijerland

Jeremy Northam

Van de acteurs die niet werden genoemd als huidige Cary Grant, kwam bij mij direct Jeremy Northam op. Zijn acteren is stijlvol (Brits), hij kan charme en elegantie moeiteloos afwisselen met arrogantie en afstandelijkheid. Hij lijkt fysiek zelfs op Grant.

Misschien is een aanwijzing dat Northam een klein rolletje speelde in een (overigens overbodige) remake van Suspicion uit 1988? Of nog beter (en beslissend?): Northam ‘speelt’ de stem van Grant in de documentaire Cary Grant: A Class Apart (uit 2004) waarin de tekst van een autobiografische essay van Grant wordt gebruikt.

Maurice van Elburg

Matthew Macfadyen

Ik weet niet veel van Cary Grant, maar als gesproken wordt in het artikel van „de combinatie van viriliteit en hoffelijkheid”, dan denk ik aan Matthew Macfadyen. Beargumenteren? Kijk maar naar Pride en Prejudice, in combinatie met Spooks. Zegt naar mijn idee genoeg.

Liesbeth Zeelenberg

Jude Law

Een ‘nieuwe Cary Grant’? In ieder geval geen van de mannen die afgebeeld staan. Wat mij betreft komt Jude Law aardig in de buurt: zie optredens in The talented Mr.Ripley of (recenter) The Holiday. Law heeft dezelfde beetje nonchalante, chique uitstraling die Grant ook heeft en daarbij ook een goed gevoel voor timing en actie.

Jory de Koning, Amsterdam

Clive Owen

De beste hedendaagse Cary Grant is Clive Owen. Owen heeft een vergelijkbare charme, is typisch Engels en komt elegant over. Hij speelt af en toe dezelfde soort rollen als Cary deed. Clive is bijvoorbeeld een sympathieke boef in Inside man van Spike Lee en ook raakt hij soms ongewild in problemen die hem min of meer overkomen. Ik denk hierbij aan (de matige film) Derailed.

Ton van Niekerk, Haarlem

Ralph Fiennes

Een leuke vraag die u stelde: wie is de nieuwe Cary Grant. Ik heb daar namelijk gelijk een antwoord op: Ralph Fiennes! Hij is voor mij de enige acteur met een aristocratisch voorkomen en zeker niet het type van stoere man met een vleugje netheid. Zie hem bijvoorbeeld in The English Patient. Gestalte, voorkomen, spraak, blik, de manier waarop hij zijn kleding draagt: alles aan hem is verfijnd. Echt een man om ouderwets over door te dromen, iets wat Cary Grant ook opriep!

Carla Bossenbroek, Wilnis

Robert Downey jr

De nieuwe Cary Grant staat er niet bij want dat is natuurlijk Robert Downey jr. Alleen hij heeft dezelfde mix van intelligent, charismatisch, aantrekkelijk, knap, charmant en gepolijst met eronder iets zinderends, intrigerends, mogelijk – prettig – fout, zeg maar vilein. Bovendien overgoten met net voldoende zelfspot en humor.

Heerlijk en tijdloos om naar te kijken en over te fantaseren.

Karin Smithuysen

Harrison Ford

Zoals reeds vastgesteld in uw uitstekende artikel over Cary Grant, zo’n man wordt maar 1 keer in de 50 jaar geboren. De voorgestelde ‘tussenpausen’ hebben mijns inziens, op één na, heel weinig met onze verloren ster gemeen. Niettemin, George Clooney komt er zeker heel dicht in de buurt van Cary.

Zo te zien, mijn ‘infatuation’ als jonge tiener met Cary, terug in het begin van de 60er jaren, was niet helemaal verkeerd. Na het lezen van het artikel, op een bijna verlaten strand op Bahrein, ben ik voor een paar minuten helemaal terug geweest in mijn jeugdjaren. Bedankt er voor.

U vraagt naar een niet genoemde acteur, die toch stijlvol, verleidelijk, elegant en charmant genoeg is om tot nieuwe Cary Grant uitverkoren te worden. Wel nu, een ware opvolger van Cary Grant te vinden is in mijn ogen iets bijna onmogelijk. Niettemin is er een acteur die ook een testosteron explosie met een charmant vrouwelijk vernisje (verleidelijk oogopslag, timide glimlach) weet te combineren en te versieren: Harrison Ford.

A. R. Montealegre Moure, Hilversum

Het artikel van Bianca Stigter over Cary Grant is te lezen op nrc.nl/kunst

  • Maurice van Elburg
  • Coby van Wijk
  • Rianne Otto
  • Carla Bossenbroek
  • Liesbeth Zeelenberg
  • Bas Palsrok
  • Ton van Niekerk
  • Pety Oprinsen
  • Jory de Koning
  • Karin Smithuysen
  • A. R. Mon
  • Anita Koster