Cassidy’s jeugdromans

Deze zomer elke week op een rijtje wat de ideale boeken voor op het strand zijn.

Deze week selecteerden Karel Berkhout en Marieke van Twillert 5 kinderboeken.

Wendy Orr Wendy Orr: Nim’s eiland Lemniscaat, 143 blz, €9,95 Vanaf 7 Op een idyllisch onbewoond eiland leeft Nim. Helemaal alleen, want vader Jack is op zee voor zijn onderzoek naar plankton. Nims beste vrienden houden haar gezelschap: een leguaan, een zeeleeuw en de reuzeschildpad Chica, die elk jaar terugkomt om 99 eitjes te leggen. Als er een tropische storm komt, dreigt er paniek. Komt Jack wel terug? Gelukkig krijgt Nim hulp van buiten, via e-mail nota bene. Nim’s eiland leest lekker weg. Over een maand komt de verfilming, met Jodie Foster en Abigail Breslin. (MvT)

Het is niet te verklaren waardoor de Britse schrijfster Anne Cassidy zo weinig bekend is in Nederland. Haar jeugdromans bevatten namelijk alles wat een recept lijkt voor succes: een sterk plot, veel spanning en thrillerelementen als moord en geheimen uit het verleden. Met wat meer seks zouden de boeken moeiteloos kunnen doorgaan voor ‘literaire thriller’.

Nu betekent deze veelgebruikte verkoopsticker nauwelijks nog iets, maar de thrillers van Cassidy zijn beslist literair. Onder de met Angelsaksisch vakmanschap uitgewerkte verwikkelingen, graaft Cassidy overtuigend naar thema’s als leugen en waarheid, dood en schuld, en bovenal: identiteit.

In Op de vlucht voelt de 15-jarige Lou zich opgejaagd door de onverwachte verhuizingen van haar en haar moeder. . Als haar meisjesachtige moeder lijkt te liegen, gaat Lou speuren in het verleden. Oude foto’s, brieven en krantenknipsels voeden de twijfels over de achtergrond van haar moeder en van haarzelf. Lou en haar moeder vinden rust als de waarheid boven tafel komt.

Dat is een wat simpele boodschap van een al wat ouder boek (1997), dat pas onlangs is vertaald. Complexer is Zusje vermist, waarin Cassidy subtiel speelt met de waarheid. In dit boek lijdt Kim (15) onder de nog steeds niet opgehelderde verdwijning van haar jongere zusje jaren eerder. Het schuldgevoel van Kim wordt vergroot door een leugen die ze ooit vertelde. Ze laat zich meeslepen in een speurtocht naar een Amerikaans meisje dat haar zusje zou kunnen zijn. Rust keert weer als de leugen is opgebiecht en de toedracht opgehelderd. Tegelijker tijd put Kim troost uit de gedachten aan het Amerikaanse meisje dat haar zus had kunnen zijn.

Zoveel rust is Alice niet vergund in Zoeken naar JJ. Als kind vermoordde Alice een jonger kind, als jongvolwassene probeert ze onder een andere naam een nieuw leven op te bouwen. Terwijl ze door de pers wordt achtervolgd, verklaart Alice stap voor stap hoe ze tot haar daad kwam. De afschuw van de lezer over het lot van het slachtoffer van Alice raakt vermengd met de afschuw over de meedogenloze schandaalpers. De nieuwe identiteit wordt tegen een hoge prijs verkregen. (KB)

Anne Cassidy: Op de vlucht, €13,95; Zoeken naar JJ, €14,95; Zusje vermist, €13,95;

Alle verschenen bij Lannoo