boekberichten

Amerikaans-Indiase auteur Jhumpa Lahiri wint verhalenprijs

De jury van de Frank O’ Connor Award, ’s wereld best gehonoreerde literaire prijs voor een korte verhalenbundel, slaat dit jaar de shortlist over en koos unaniem voor Unaccustomed Earth van de Amerikaans-Indiase schrijfster Jhumpa Lahiri. De juryleden vonden dat Lahiri’s verhalenbundel zo hoog boven de concurrentie uittorende, dat ze het boek uit de longlist plukten en de schrijfster meteen de prijs ter waarde van 35.000 euro toekenden, zo schrijft The Guardian. Lahiri’s verzameling van acht korte verhalen over de ervaringen van Bengalese migranten liet zelfs boeken van Roddy Doyle en Booker Prize-winnares Anne Enright achter zich.

Unaccostumed Earth is al geruime tijd een verkoopsensatie. Het dit voorjaar gepubliceerde boek prijkte meteen op nummer één van de New York Times’ fictie-bestsellerlijsten. De krant sprak van een comet landing, omdat het zo zelden voorkomt dat een fictieschrijfster zo’n grote commerciële impact heeft. ‘Omdat we er al in zo’n vroeg stadium van overtuigd waren dat Lahiri zou winnen, zou het nogal ongepast zijn geweest een shortlist te maken en de vijf schrijvers onnodige stress en spanning te bezorgen. [...] Geen enkele andere titel was een serieuze mededinger’, aldus de jury.

Lahiri ontvangt de prijs in Cork op 21 september tijdens het Frank O’Connor International Short Story festival. (DL)

‘Fotogenieke vrouwen als biografen’

Er is een conflict ontstaan tussen twee vrouwelijke schrijvers van historische biografieën, nadat een van hen, Amanda Foreman, naakt achter haar boek poseerde. De promotieactie van Foreman in Tatler Magazine zorgde voor grote(re) verkoopscijfers van Georgiana. Duchess of Devonshire, wat haar op een felle berisping van collega-biografe Kathryn Hughes kwam te staan, zo meldt The Times. Hughes, biografe van onder meer de schrijfster George Eliot, zei in The Guardian: ‘Door je naakt te laten fotograferen achter een stapel boeken, en door haar eigen leven – dochter van een Hollywoodvader, moeilijke jeugd – als even belangrijk naar voren te schuiven als dat van haar onderwerp, doet Foreman geen recht aan het genre van de biografie in het algemeen en aan jonge, vrouwelijke schrijvers in het bijzonder.’ Van Foremans biografie zijn ondertussen al meer dan 200.000 exemplaren verkocht, en het verhaal wordt verfilmd met Keira Knightley in de hoofdrol. Volgens sommigen zijn daarom op stapel staande biografieën over Adolf Eichmann en veldmaarschalk Haig opgegeven ten faveure van boeken over zangeres Charlotte Church en actrice Lesley Ash. De verkoop van een biografie over Matisse die de Whitbread Biography Prize won, raakt ondertussen maar niet van de grond. (HC)

Mogelijk documenten van Kafka in Tel Aviv

Er zijn nieuwe onthullingen op komst over Franz Kafka (1883-1924), van wie vorige week donderdag op diverse plaatsen ter wereld de 125ste geboortedag werd herdacht. De Israëlische krant Haaretz meldt dat een klein appartement in Tel Aviv wellicht onbekende documenten over Kafka’s leven herbergt. Het zou gaan om materiaal dat Kafka destijds aan zijn vriend Max Brod heeft nagelaten. Brod publiceerde Kafka’s werk na zijn dood tegen diens wil. Na Brods dood in 1968 in Tel Aviv belandden de documenten bij zijn secretaresse Esther Hoffe. Maar Hoffe ontzegde Kafka-onderzoekers telkens de toegang tot het materiaal. Een gedeelte ervan verkocht Hoffe op een veiling met aanzienlijke opbrengst, ander materiaal smokkelde ze uit Israël en dat werd in veiligheid gebracht in een Zwitserse kluis. Hoffe overleed onlangs en liet alles na aan haar twee dochters. Onderzoekers hebben goede hoop dat ze ditmaal toegang zullen krijgen tot deze documenten, die ongetwijfeld een nieuw licht kunnen werpen op de levensloop van Kafka, de auteur van onder andere Het proces en Het slot. (DL)

Schrijvers verkopen zich thuis of via eBay

De Nederlandse auteur David de Poel (1973) heeft een nieuw concept bedacht om zijn tot op heden anonieme schrijverschap te gelde te maken. Hij presenteert zichzelf als schrijver aan bed. Voor het slapengaan komt hij voorlezen bij mensen thuis voor 55 euro per half uur. In Boekblad zegt hij dat hij op het idee kwam toen hij hoorde van een groepje muzikanten dat een paar nummers komt spelen in de huiskamer: ,,Als kind vond ik het fijn om voorgelezen te worden. Maar volwassenen vinden het ook fijn.’’ De Poels collega Henk van Straten heeft een andere methode bedacht om bij te verdienen. Hij verkoopt op eBay een rol in zijn nieuwste roman, te verschijnen bij uitgeverij Lebowski. Vanaf 50 euro kan men een bod doen. Van Straten benadrukt dat hij geen contact met zijn personages-in-spe wil: „We hebben géén band opgebouwd en we gaan ook níet af en toe nog even lekker msn’en of bij elkaar op de koffie.” (DL, AF)

M.m.v Hans Cottyn, Arjen Fortuin en Dirk Leyman

De berichten zijn in uitgebreide vorm via nrcboeken.nl te lezen