Apple iPhone 3G: mobiele mail en internet, zonder cursus

NRC test de nieuwe iPhone 3G . Het apparaat is goed, maar nog niet perfect, blijkt uit een vergelijking met actuele ‘iPhone-killers’.

Apple iPhone 3G (midden) met iPhone-killers van HTC en Samsung

Kijk er niet van op als vandaag de Nederlandse iPhone 3G op zijn eerste verkoopdag meteen uitverkocht blijkt: dat past bij de zorgvuldig geregisseerde productintroducties waar Apple bekend om staat. Maar het mysterie van de nieuwe iPhone is minder groot dan vorig jaar, toen het eerste model indruk maakte met z’n aanraakbesturing en simpele menu’s.

Gsm’s met een touchscreen zijn inmiddels standaard. Tegelijk met de iPhone 3G zijn bijvoorbeeld de Samsung Touchwiz F480 en de HTC Touch Diamond 3D te koop. Die herkennen echter minder bewegingen dan de Apple, waar je met meerdere vingers tegelijk op kunt werken.

Je moet twee keer kijken om de nieuwe iPhone van de vorige te onderscheiden. Alleen de achterkant is anders: die is gemaakt van kunststof en in zwart of wit verkrijgbaar. Het testtoestel (versie 16 GB) ligt prettig in de hand en bevat twee aparte knoppen die elke telefoon zou moeten hebben: op slot zetten en vergrendelen. Het scherm op de voorkant is na twee weken gebruik nog krasvrij.

Het nieuwe model biedt een acceptabele gesprekskwaliteit en maakt gebruik van T-Mobile’s 3G-netwerk om snel mobiel te internetten. Het netwerk hapert tijdens de test wel bij hoge snelheden, in de trein en auto bijvoorbeeld.

De iPhone heeft een gps-antenne, verscholen achter het ringetje van de camera. Er is geen goede navigatiesoftware meegeleverd – alleen Google Maps. Voor andere telefoons is wel volop software à la TomTom beschikbaar, met gesproken routeaanduidingen.

Voor de App Store, waar Apple software voor de iPhone gaat verkopen, is een iTunes-account nodig. Dankzij nieuwe software kan de iPhone ook bij de mail van de zaak. Daarvoor is wel de hulp nodig van de systeembeheerder, want in de praktijk blijkt die verbinding niet makkelijk te leggen.

Maar niet zo zuur, want je zou bijna vergeten dat dit een van de beste muziek- en videospelers is. En de iPhone 3G blinkt, net als zijn voorganger, uit in eenvoud. Iedereen die er voor het eerst op werkt, kan binnen vijf minuten surfen, mailen, foto’s maken en YouTube-films of het weerbericht bekijken. Bij andere telefoons moet je daarvoor eerst op cursus.

De HTC Touch Diamond 3D komt een aardig eind in de richting met gebruiksvriendelijkheid. Maar de iPhone verslaat de concurrentie met mail en internet: dat ziet eruit als op een echte pc, mede dankzij het grote scherm. Reken wel op minimaal eenmaal daags opladen. Reken ook op een enorme sms-rekening, want door de aanlokkelijke presentatiewijze (als chat) ben je veel sneller geneigd om terug te sms’en.

In de reacties op het web merkt een gebruiker op dat het niet mogelijk is om teksten te selecteren en kopiëren; dat is inderdaad een gemis op de iPhone. Ook ontbreekt de mogelijkheid tot het doorzoeken van mailberichten, een functie die al lang in de meeste Gmail-software voor mobieltjes zit. Verder vergat Apple de beroerde camera uit de vorige iPhone te vervangen. Blijkbaar moeten we op de perfecte smartphone nog even wachten.

Volledige test, video’s en prijzen op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink