Amerikaan krijgt vijftien jaar en tbs voor bijlmoord

BREDA. De rechtbank in Breda heeft gisteren 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 42-jarige Amerikaan Carlos H., die op 8 september een 22-jarige student uit Bergen op Zoom met een bijl doodsloeg. Tegen H. was twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De moord vond plaats in een wachtruimte op een perron van het station in Roosendaal. H. is overtuigd communist. Hij wilde een anti-imperialistische daad stellen en had aanvankelijk het plan een commando van de kazerne in Roosendaal te doden. Toen dat niet lukte, koos hij een willekeurige jonge man uit, die in zijn ogen `geschikt zou zijn om in militaire dienst te gaan`. H. sloeg met een bijl meerdere malen in op het hoofd van zijn slachtoffer. Volgens de rechtbank doet de door het Openbaar Ministerie geëiste straf onvoldoende recht aan het `beestachtige, zeer gruwelijke karakter` van de misdaad.