6 DANSEN Source Festival

Buiten dansen in Utrecht

Paperdome

Morgen (jaarlijks), 11.00-00.00u. Paperdome, Hogewijde 3A, Leidsche Rijn, Utrecht. Entree: 17 euro (vvk). www.intothesource.nl

Voor wie buiten wil dansen zijn de opties deze zomer oneindig. Dit weekend zullen weer duizenden mensen afkomen op een van de bekendste dancefestivals: Dance Valley in Spaarnwoude. Wie zin heeft om eens iets heel anders te doen, is het Source Festival in Utrecht een prima alternatief. Het is kleinschaliger (circa 2.000 bezoekers), zeer betaalbaar en lekker divers.

Aan de rand van Utrecht staat de Paperdome, een megatent gemaakt van papier en canvas. In deze witte koepel én op het buitenpodium draaien bekende en minder bekende dj’s. De muziek varieert van minimal techno tot progressive en electro, maar is allemaal experimenteel. Op het podium staan namelijk verschillende dj’s, die spelenderwijs samen draaien. Enkelen leveren per laptop maffe samples, die de hoofd-dj integreert in wat hij draait. Het is dus geen kwestie van plaatjes aan elkaar draaien. Hier mixen de dj’s live frisse klanken aan elkaar.

Al vroeg in de middag kun je je uitleven. Praktisch schoeisel is aan te raden, om het dansen lang vol te houden. Met een brede programmering trekt Source veel creatievelingen. Het publiek, met name twintigers, is niet zo zeer mainstream hip, leert de ervaring, maar eerder arti-farti.

En dat is niet heel vreemd, want er is volop ruimte voor jong creatief talent. Zo vindt er morgen een modeshow plaats en schilderen de VAgE gASTEN gedurende de dag een vijftien meter lang kunstwerk. Mensen die hun zere voeten tot rust willen laten komen, ploffen elders op het terrein neer om vermaakt te worden. En voor wie helemaal uitgeput is, is er een minibioscoop annex Turks café. Drankjes, hapjes, maar ook een waterpijp met appeltabak zijn te bestellen.

Tip: spaar je krachten. De laatste uurtjes, tot middernacht, barsten de twee dansvloeren van de wild dansende mensen.

    • Marjolein Marchal