3 Verlangen

Delfts blauw uit Indonesië van Margot Nijhe

Souvenirs uit Holland

Vanaf 4,50 euro, www.dutchsurprise.nl

Souvenirs uit Holland zijn altijd gewild geweest, maar de laatste tijd hebben ze dankzij de mode (de Delftsblauwe print) een extra impuls gekregen. Ontwerpster Margot Nije, die een aantal maanden per jaar op Bali woont, verkoopt sinds kort in de oer-Hollandse webwinkel Dutch Surprise kekke gehaakte frutsels. Van sleutelhangers tot slabbetjes en keukenschorten, Hollandse vlaggetjesslingers, armbandjes en stokbroodzakken. Daarvoor zitten vrouwen in Indonesië heel naarstig te haken en te naaien, maar ze verdienen er ook een eerlijke boterham aan. Het assortiment gaat goed samen met al die andere artikelen in de shop: van Koopmans-pannenkoekenmeel tot drop, van wijn van Ilja Gort tot Droste cacaopoeder. Voor al die fans van Nederland en Hollanders die in den verre snakken naar hun roots. (ML)