20 pct meer valse eurobiljetten in Nederland

In Nederland zijn in het eerste half jaar van 2008 20 procent meer valse bankbiljetten aangetroffen dan in de laatste zes maanden van 2007. De Nederlandsche Bank (DNB) haalde 24.947 valse eurobiljetten uit de roulatie.

Dat maakte DNB gisteren bekend. Het briefje van 50 euro is goed voor 72 procent van alle valse biljetten en daarmee bij valsemunters het populairst. 14 procent van de meldingen betreft de echtheidskenmerken van het biljet van 20 euro. Het briefje van 100 euro staat op de derde plaats met 9 procent.

Volgens DNB is de stijging van het aantal valse biljetten in het voorjaar van 2007 begonnen. Waar de valse biljetten precies vandaan komen, is niet duidelijk. Volgens onderzoek van Europol van begin dit jaar zijn in Bulgarije, Italië en Colombia de meeste valsemunters actief.

In de gehele eurozone is het percentage vals geld met 5,4 procent gestegen. Cyprus en Malta voerden op 1 januari de euro in. Daardoor zijn in de eurozone 5,7 procent meer eurobiljetten in omloop gekomen. Daardoor valt de toename van het aantal valse biljetten op Europese schaal vermoedelijk lager uit, denkt DNB.

De Europese Centrale Bank (ECB) onderschepte in de eerste zes maanden van 2008 in totaal 312.000 valse bankbiljetten. Volgens de ECB is het aantal vervalsingen in het eurogebied zeer klein vergeleken met het aantal echte bankbiljetten. Gedurende de eerste helft van 2008 was in de eurozone gemiddeld 11,5 miljard euro aan munten en bankbiljetten in omloop. De meeste vervalsingen (98 procent) trof de ECB in landen van het eurogebied zelf aan. Slechts 0,5 procent kwam uit EU-lidstaten die geen deel uitmaken van het eurogebied. Ook in de rest van Europa was het briefje van 50 met 36 procent de meest vervalste coupure. Biljetten van 20, 50 en 100 euro waren er samen goed voor 90 procent van alle vervalsingen.