2 Koken

Baskische borrelhapjes

Pinchos, Michiel Postma

Imagebooks, 6,95 euro

Je kunt natuurlijk een zak chips opentrekken voor je gasten. Of een toastje besmeren met brie of paté. Maar met iets meer werk (en toegegeven, iets meer boodschappen) kun je ook pinchos maken. Dat zijn Baskische hapjes, een soort tapas met prikkertje (dus geen vieze handen!). Michiel Postma verzamelde er een aantal in een handzaam en kleurig boekje. Laat je niet ontmoedigen door de soms enorme hoeveelheid ingrediënten; de bereiding is eenvoudig en je biedt je gasten zeker iets origineels. Wat te denken van gambaprikkers met limoen, of geitenkaas met kweepeer (een bij de Turkse winkel verkrijgbare vrucht), of gedroogde ham, kwarteleitjes en ansjovis. De meeste van de door Postma beschreven pinchos zijn van te voren te bereiden, of vereisen slechts korte tijd in de keuken. Glas wijn erbij, en je weet zeker dat je gasten nog eens komen borrelen. (TK)