Zangspier van de spreeuw is snelste spier aller dieren

Rotterdam, 10 juli. Zangvogels blijken de snelst bewegende spieren te hebben van alle gewervelde dieren. Het gaat om spieren die vastzitten aan het stemorgaan van de vogel (syrinx). De spiertjes kunnen 250 keer per seconde samentrekken. Biologen van de Universiteit of Utah meldden hun vondst gisteren online in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One. Zij bestudeerden de zangspieren van de spreeuw en de zebravink. De spieren sturen vocale structuren aan die vergelijkbaar zijn met de stembanden van mensen. De onderzoekers vinden het aannemelijk dat niet alleen de spreeuw en vink, maar alle zangvogels over zo`n supersnelle spier beschikken. Tot op heden was het gewervelde spierrecord van de paddenvis (Opsanus tau). De paddenvis heeft een spier die 200 keer per seconde samentrekt. Hij maakt daarmee geluid met zijn zwemblaas.