Verdachte aangehouden na dood agente

Politie in Amstelveen waar vannacht een politieagente werd doodgeschoten. Foto Bram Budel Politie agenten en technische recherge op de plek waar vannacht een politieagente werd doodgeschoten in Amstelveen. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Een 28-jarige politieagente is vannacht doodgeschoten in Amstelveen. De vermoedelijke schutter is inmiddels aangehouden.

Dit heeft het politiekorps Amsterdam-Amstelland vanmorgen bekendgemaakt. „De uitoefening van het politiewerk brengt risico’s met zich mee en in dit geval heeft dat geleid tot een noodlottig einde”, zei hoofdcommissaris Welten op een persconferentie. Het is in Nederland uitzonderlijk dat een politieagent bij geweld omkomt. In ruim dertig jaar hadden minder dan tien dodelijke incidenten plaats.

De agente reed gisteravond rond elf uur met haar eigen auto naar een politiebureau in Amstelveen om een nachtdienst te doen. Toen zij een auto over de weg zag slingeren, meldde zij dit per gsm aan haar bureau en zette de achtervolging in. Toen de auto bij een woning was gestopt trachtte de agente de bestuurder aan te spreken. Daarbij toonde zij haar politiepenning. De bestuurder schoot de agente daarop in het bovenlichaam. De man vluchtte en liet de agente zwaargewond achter.

De agente overleed kort na aankomst in het ziekenhuis.

De schutter had zich verschanst in de woning van een ex-vriendin die zelf niet thuis was. Drie kinderen in de tienerleeftijd wisten door een raam aan de voorkant te ontsnappen. Een arrestatieteam hield de man vanmorgen vroeg in de woning aan. „Zijn vuurwapen had hij binnen handbereik”, zei commissaris Schaap vanmorgen. De man, een 49-jarige man van Arubaanse afkomst, had vermoedelijk alcohol gedronken: „Dat roken we” ,aldus Schaap.

De man is in het verleden vaker in aanraking geweest met de politie voor zeden- en geweldsdelicten. Kort voor de confrontatie met de agente had de schutter elders al geweld gebruikt – zo is later gebleken. Bij een woning in Amstelveen schoot hij door de voordeur, vermoedelijk tijdens een „incident in de relationele sfeer”. Direct daarna reed hij met hoge snelheid weg. Tijdens zijn vlucht werd hij opgemerkt door de agente.

Op dat moment was de agente nog niet aan het werk, alleen en in burgerkleding. „Maar politieagent ben je altijd. Dus het was niet zo vreemd dat zij er alleen op afging”, zei hoofdcommissaris Welten. Op de vraag of de agente volgens de professionele richtlijnen heeft gehandeld, wilde hij „voor dit moment” niet ingaan.

Vorig jaar werd in Amsterdam-Slotervaart een man in een politiebureau doodgeschoten door een agente. Dit gebeurde nadat hij twee agenten met een mes had gestoken. Toch wil Welten niet spreken van een trend van toenemende agressie tegen de politie: „Ik beschouw dit als een op zichzelf staand incident.” Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) zei vanmorgen: „Gelukkig komen dit soort zware incidenten met dodelijke afloop in Nederland maar zelden voor.”