Total: te groot politiek risico in Iran

Het Franse energieconcern Total vindt het op dit moment politiek te riskant om nieuwe investeringen te doen in Iran. Total zal daarom zeer waarschijnlijk niet deelnemen aan twee projecten – de ontwikkeling van het South Pars-gasveld in de Golf en een aanverwant project voor vloeibaar gas (lng) – waarover het bedrijf met Iran in onderhandeling was.

„We nemen te veel politiek risico als we nu investeren in Iran”, zei topman Christophe de Margerie vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times. „Anders zullen de mensen denken dat Total alles doet voor geld.” Het bedrijf blijft wel actief in andere energieprojecten in Iran. Ook zegt het geïnteresseerd te blijven in latere deelname in South Pars, dat onderdeel is van het grootste gasveld ter wereld.

Voor de Iraanse energiesector zou terugtrekking van Total uit South Pars een klap zijn. Het land beschikt over enorme gasreserves maar heeft westerse expertise nodig om die te winnen. In mei trokken energieconcerns Shell en het Spaanse Repsol zich terug uit het South Pars-project – geopolitieke spanningen speelden daarbij eveneens een rol.

Bedrijven die zaken willen doen in Iran hangen Amerikaanse en internationale sancties boven het hoofd. Die zijn onder andere opgelegd omdat Iran zijn nucleaire verrijkingsprogramma weigert te bevriezen. Volgens de Verenigde Staten en Israël – zelf kernmachten – gebruikt Iran het programma als dekmantel om kernwapens te ontwikkelen. Iran zegt dat het programma bedoeld is om energie op te wekken.

Ook oefent Amerika druk uit op internationale banken om hun activiteiten in Iran zo veel mogelijk te staken. Oliebedrijven die over een uitgebreid netwerk van tankstations in de VS beschikken, zoals Shell, zijn gevoelig voor een Amerikaanse boycot.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en het Chinese Sinopec staan daarentegen te springen om meer te investeren in Iran. Ook het Zwitserse energiebedrijf EGL sloot in maart nog een omvangrijk gascontract met Iran. Amerika noemde dat contract „strijdig” met VN-sancties maar Zwitserland stelt dat het zich aan de wet houdt.

De Margerie stak zijn verontwaardiging over het sanctiebeleid jegens Iran niet onder stoelen of banken: „Je haalt twee grote olielanden uit het systeem [Iran en Irak] en dan zeg je: de olie raakt op. Goh, wat een verrassing.”