Televisie Voorkeur

In de documentaireserie Holland Doc op het gelijknamige digitale kanaal geeft Heddy Honigman in de film Emoticons een gezicht aan een groep ‘dolende zielen’ die contact, troost, hulp en vriendschap zoeken op internet, een virtuele wereld die voor hen belangrijker is geworden dan het echte leven. Holland Doc, 22.30-23.30u.

actualiteiten

EénVandaag. De prijzen van voedsel blijven wereldwijd stijgen. Westerse landen zullen met miljarden over de brug moeten komen om te helpen. In Nederland wordt door consumenten, maar ook door supermarkten en producenten jaarlijks voor miljarden aan onnbedorven voedsel weggegooid. Waarom eigenlijk? Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Interview met leden van de herrezen band Doe Maar, die morgen een concert geven in Rotterdam. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag over de schietpartij in Amstelveen waarbij een hoofdagente werd doodgeschoten en een deel van de zomerserie met beelden uit 1968. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Holland Doc: De Zwemmers. Documentaire over de bewoners van de Indische Buurt in Amsterdam, die tijdens de hittegolf zomer 2006 verkoeling te zoeken in het plaatselijke zwembad. Zie ook pagina 16. Ned.2, 23.20-0.05u.

praatprogramma

De weg naar goud. Sporters die deze zomer naar de Olympische Spelen gaan vertellen over hun ambities, dromen en teleurstellingen. Vanavond Epke Zonderland, turner uit Lemmer. Ned.1, 22.35-23.05u.

Question time. Politiek discussieprogramma waarin het studiopubliek via presentator David Dimbleby vragen stelt aan Bekende Britten, deze keer Douglas Alexander, minister van Internationale Ontwikkeling, de vroegere conservatieve leider Iain Duncan Smith, de liberaal democratische politicus Julia Goldsworthy en Saira Khan, televisiepresentator en zakenvrouw. BBC 1, 23.325-0.35u.

informatief

Koppen: Babybedrog. Een Deens kinderloos paar vindt op internet een Peruaanse draagmoeder. Voor 15.000 dollar wil die zich laten insemineren met het zaad van de man. Het koppel reist naar Peru en de draagmoeder raakt zwanger. Terug in Denemarken krijgt het paar foto's van de zwangere Peruaanse en scans van de foetus. Maar wanneer het tijd is voor de geboorte, komt er geen teken van leven meer. Was de Peruaanse echt zwanger? En zo ja, waar is de baby? Een Deense televisieploeg gaat op onderzoek naar Peru en doet enkele verrassende ontdekkingen. De Peruaanse draagmoeder heeft een valse naam opgegeven en de kliniek waar ze zogenaamd een echografie liet maken, blijkt niet te bestaan. In Peru is draagmoederschap illegaal maar georganiseerde bendes verdienen grof geld met de handel in kinderen. Eén, 20.40-21.10u.

Sterren op het doek. Nieuwe reeks waarin Bekende Nederlanders door kunstenaars met uiteenlopende stijlen worden uitgebeeld, terwijl ze met Hanneke Groenteman praten over hun leven. Afl. 2. Guus Hiddink vertelt over zijn leven en zijn voetbalcarrière, terwijl hij wordt geportretteerd door de kunstenaars Iet Langeveld, Femmy Otten en de in Rusland geboren Anton Shirkin. Hiddink kiest zijn favoriete portret, de andere kunstwerken worden geveild voor een goed doel. Ned.2, 21.15-22.00u.

Studio Sport document: Greg LeMond. Portret van voormalig wereldkampioen en tourwinnaar Greg LeMond. Mart Smeets bezocht hem thuis, in Minnesota, en sprak met hem over zijn verleden, doping, zijn ruzies met Armstrong en zijn mening over het wielrennen van nu. Ook heeft LeMond het over het feit dat hij seksueel is misbruikt in zijn jeugd. Ned.2, 21.15-22.10u.

Over vaders en zonen. Hugo Borst zoekt gevoelige plekken in de relatie tussen wielrenner Kai Reus (23) en zijn vader Loek Reus. Ned.2, 22.45-23.15u.

Deutschland, deine Künstler. Portret van de bas-bariton Thomas Quasthof. ARD, 22.45-23.30u.

muziek

Walk on by: The road to rock & roll. In januari 1956 kwam Elvis Presley voor het eerst op televisie en binnen de kortste tijd was Amerika in de ban van de rock-‘n-roll. Tieners gingen uit de bol, maar hun ouders waren gechoqueerd. De documentaire toont de geschiedenis van de muzikale versmelting van zwarte en blanke populaire muziek, die uiteindelijk leidde tot het begin van de rock & roll. Canvas, 23.15-0.05u.

humor

Monty Python's flying circus 6: The BBC entry to the Zinc Stoat of Budapest. Amusementsprogramma met o.a. de sketches Non-illegal robbery en Crunchy frog. Canvas, 22.45-23.15u.

Sport

Tourjournaal. Dagelijks nieuws uit de Tour de France. Ned.3, 20.25-21.15u.

NOS Studio sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France met als gasten NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer die een col van de 2e categorie beklimt en vinoloog Janna Rijpma die de plaatselijke wijnen proeft. Ned.1, 23.05-23.55u.

Tour 2008. Praatprogramma over de Ronde van Frankrijk met als gasten sportjournalist Rik Van Walleghem en de Vlaamse journaliste Annelies Rutten. Presentatie Karl Vannieuwkerke. Eén, 21.40-22.35u.

NOS: Haarlemse honkbalweek. Met een samenvatting van de wedstrijd Nederland-Cuba. Ned.1, 0.15-0.45u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van Ronde van Frankrijk. De etappe Brioude - Aurillac (159 km). Commentaar: Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Morgen, Ned.1, 14.30-17.35u.