Spaghetti octopus

Ik lijd aan pastamania deze week. Vandaag móet ik deze spaghetti met octopus maken.

Voor 4 personen:

1 (wijn)kurk

1 middelgrote octopus

350 g spaghetti

2 eetlepels olijfolie

4 teentjes knoflook, in plakjes

1 theelepel chilivlokken

1 glas rode wijn

500 g rijpe tomaten, ontveld en in kwarten

2 eetlepels verse muntblaadjes

extra vergine olijfolie

balsamicoazijn

Breng een pan royaal gezouten water aan de kook. Voeg de octopus en kurk toe en laat een kwartier koken. Laat de octopus nog een half uur staan in het afkoelende water. Verwijder loshangende velletjes, snijd de tentakels van de kop en snijd ze in stukjes (de kop eet je niet op). Kook de spaghetti beetgaar. Zet een pan met dikke bodem op laag vuur. Laat hierin de knoflook zachtjes een paar minuten garen. Zet het vuur hoger, voeg de chilivlokken toe en laat de knoflook goudkleurig worden. Blus af met de wijn en laat heel even bruisen. Voeg de tomaten toe en laat de saus een paar minuten stoven, terwijl je af en toe omschept. Doe de stukjes octopus erbij en warm ze twee minuten mee. Roer een flinke scheut extra vergine olijfolie en de sliertjes munt door de saus. Proef en maak hem op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en een drupje balsamicoazijn. Meng er de beetgare spaghetti door en serveer direct.

Stuur je lekkerste pastarecept naar nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil