Senaat VS akkoord met meer afluisteren

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd dat de overheid meer mogelijkheden biedt om mensen in binnen- en buitenland af te luisteren. De uitslag wordt gezien als een belangrijke overwinning voor president Bush.

„Deze wet zal onze inlichtingendiensten helpen uit te vinden met wie de terroristen spreken, wat ze zeggen en wat ze van plan zijn”, zei Bush kort na de stemming. De rol van een geheime rechtbank die toezicht moet houden op dergelijke operaties wordt beperkt.

Onder de wet krijgen de Amerikaanse telefoonmaatschappijen juridische immuniteit voor de medewerking die ze de regering na ‘11 september’ hebben geboden bij een geheim afluisterprogramma. Het bestaan van dat programma werd ruim twee jaar geleden onthuld in de pers, en maakte een fel debat los over de balans tussen bescherming tegen terrorisme en bescherming van privacy.

Toen de Democraten in februari weigerden een tijdelijke regeling te verlengen, beschuldigde de president hen ervan dat ze de verdediging tegen een nieuwe aanval van Al-Qaeda verzwakten. De Democratische presidentskandidaat Barack Obama was aanvankelijk een tegenstander van het wetsvoorstel, maar liet vorige maand weten dat hij toch vóór de inmiddels enigszins aangepaste versie zou stemmen.

Dat deed hij gisteren ook, na eerst gestemd te hebben voor een amendement, dat het niet haalde, om de immuniteit voor de telefoonmaatschappijen te schrappen. Hillary Clinton stemde tegen de wet, die werd aangenomen met 69 tegen 28 stemmen. Obama’s Republikeinse rivaal John McCain steunde het plan steeds, maar liet bij de stemming verstek gaan.

De nu aangenomen wet betekent een grondige herziening van de regels voor afluisteren door de overheid, zoals die in 1978 werden aangenomen na het Watergate-schandaal. (AP)