Premier Fayyad kritiseert Israëlisch optreden

Israëlische legeroperaties op de bezette Westelijke Jordaanoever ondermijnen de inspanningen van de Palestijnse regering om de veiligheid in het gebied te verbeteren en haar gezag bij de bevolking te vergroten. Dat heeft de Palestijnse premier Salam Fayyad gisteren gezegd op een persconferentie in Ramallah. Officieel wordt Fayyads regering gesteund door Israël.

Eerder op de dag deden Israëlische militairen een inval in het gemeentehuis van Nablus en namen er computers in beslag, kennelijk als onderdeel van een nieuwe campagne van minister van Defensie Barak tegen instellingen die in Israëlische ogen banden hebben met Hamas. Israël beschouwt Hamas als een terroristische organisatie. Vandaag werd een inval gedaan in een ziekenhuis, dat op last van het leger werd gesloten, en in een plaatselijk televisiestation, een krant, zes moskeeën en een vrouweninstituut. Ook zouden vijf schoolbussen in beslag zijn genomen. Enkele dagen geleden gelastte het leger de sluiting van het enige en populaire winkelcentrum van Nablus voor de duur van twee jaar, omdat de eigenaar banden met Hamas zou hebben.

De Israëlische operaties „ondermijnen op grove wijze onze inspanningen die erop zijn gericht onze capaciteiten weer op te bouwen en de wettelijke orde te herstellen”, zei Fayyad. Israël en de internationale gemeenschap zeggen dat de Palestijnse autoriteiten een geloofwaardige politiemacht moeten opbouwen, en daarvoor is vanuit het buitenland ook financiële steun gekomen. Maar Israël weigert te vertrouwen op de Palestijnse politie en blijft in het gebied actief.

Israëlische militairen schoten vanochtend een Palestijn dood in het grensgebied van de Gazastrook met Israël. De man bleek later ongewapend te zijn. Het was de eerste Palestijnse dode sinds op 19 juni een door Egyptische bemiddeling tot stand gekomen staakt-het-vuren van kracht werd tussen Israël en Hamas, dat de Gazastrook bestuurt. Sindsdien zijn vanuit de Gazastrook nog ruim tien raketten en mortiergranaten op Israël afgeschoten en heeft Israël in antwoord daarop de grenzen met de Gazastrook een groot deel van de tijd gesloten gehouden, ondanks de belofte die geleidelijk te openen. (AP, Reuters)