Onbezorgd vermaak in ‘Kung Fu Panda’

Kung Fu Panda Regie: Mark Osborne en John Stevenson. Met stemmen van: Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie. ****- Unexpectedly chosen to fulfill an ancient prophecy and train in the art of kung fu, giant panda Po (left, JACK BLACK) studies under Master Shifu (right, DUSTIN HOFFMAN), the trainer of the Furious Five, in DreamWorks? ?Kung Fu Panda,? which will be distributed by Paramount Pictures in June 2008. DreamWorks Animation SKG Presents ?Kung Fu Panda,? a Paramount Pictures release featuring the voices of Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Jackie Chan, Lucy Liu, Ian McShane, David Cross, Seth Rogen, Michael Clarke Duncan, James Hong, Randall Duk Kim and Dan Fogler. The film is directed by John Stevenson and Mark Osborne. The story is by Ethan Reiff & Cyrus Voris. The screenplay is by Jonathan Aibel & Glenn Berger. The producer is Melissa Cobb. The co-producers are Jonathan Aibel and Glenn Berger. This film is rated PG for sequences of martial arts action. DreamWorks Animation LLC

Kung Fu Panda

Regie: Mark Osborne en John Stevenson. Met stemmen van: Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie. ****

De animatiestudio DreamWorks is niet zo vernieuwend en creatief als de grote concurrent Pixar, die bij elke nieuwe film de lat weer wat hoger legt. Maar vaklui zijn het wel en Kung Fu Panda doet precies wat de film moet doen: onbezorgd vermaak bieden voor kinderen. Die zullen de bioscoop tevreden verlaten, voor ouders en verzorgers zijn er misschien wat te weinig grapjes met een dubbele bodem, maar dat is ook wel eens een keer prettig.

Kung Fu Panda begint fraai met een felgekleurde, sterk gestileerde sequentie, waarin de niet erg atletische gebouwde Po (met de stem van Jack Black) zijn virtuoze vechtkunsten toont. Dat blijkt een droom te zijn en de rest van de film is een meer gebruikelijke stijl getekend. Daarbij is vooral het diepte-effect van de digitale animatie erg goed gelukt. De film neemt genoeg tijd en rust om de vertederende panda echte contouren te geven. Po is niet overdreven slim en sterk, maar een ‘gewoon’ dier dat het leven helemaal niet zo eenvoudig vindt.

Po heeft een saai baantje in de bediening van het noedelsrestaurant van zijn vader. Hij droomt van een leven zoals zijn grote helden: vijf flitsende kungfusterren: een slang, een tijgerin, een kraanvogel, een aap en een sprinkhaan (met de stemmen van Angelina Jolie, Lucy Liu, Jacky Chan, David Gross, en Seth Rogen ). Hun leermeester is de oude Shifu (fraai ingesproken door Dustin Hoffman, die voor het eerst zijn stem leent aan een animatiefilm).

Als er een wedstrijd wordt uitgeschreven om een nieuwe Kungfu-ster te vinden, loopt het hele dorp uit. De keuze valt uiteraard op Po, ondanks zijn onhandige afmetingen. Hij doet komische pogingen mee te doen met de trainingen van zijn nieuwe vrienden. In de actiescènes moet hij het opnemen tegen de indrukwekkend enge luipaard Tai Lung.

De film houdt zo een goede balans tussen slapstick, spannende actie en rustiger momenten, waarin de nadruk ligt op hoe lastig het omgaan met je familie eigenlijk is. Po moet zijn oude vader teleurstellen, die op zijn beurt hoopt dat zijn zoon het restaurant op een dag van hem zal overnemen.

Po lijkt op maat maat gemaakt voor kinderen die kampen met overgewicht. De boodschap luidt: toch kun je je dromen waarmaken. En dat wordt nog eens onderstreept door de kindermenu’s van McDonald’s, die deze weken vergezeld gaan van poppetjes uit de film.

    • Peter de Bruijn