Nieuwe bieding tankers

De Amerikaanse regering heeft gisteren de aanbesteding voor militaire tankervliegtuigen heropend. Het contract voor de levering van 179 toestellen, ter waarde van 35 miljard dollar (22 miljard euro), dat in februari aan het Amerikaanse Northrop Grumman en het Europese EADS was gegund, is vernietigd. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, kondigde het besluit zelf aan.

De stap komt in reactie op een rapport van het General Accountability Office (GAO), een instantie die ressorteert onder het Congres. Het GAO constateerde vorige maand dat er „grove fouten” waren gemaakt in het biedingsproces. Zo zouden de prestaties van het tankervliegtuig van Boeing, dat de aanbesteding verloor, stelselmatig zijn onderschat, terwijl het vliegtuig van Northrop/EADS juist te veel kwaliteit zou zijn toegedicht. Boeing had de kwestie zelf aanhangig gemaakt bij het Congres.

Gates nam de aanbeveling van het GAO om het biedingsproces te heropenen over. Maar hij zei wel dat de aanbesteding „al veel te lang heeft geduurd” en daarom niet van vooraf aan zal beginnen. Boeing had op honderd punten bezwaar aangetekend tegen het contract van Northrop/EADS. Het Pentagon vindt acht daarvan steekhoudend en zal deze tegen het licht houden.

Beide fabrikanten zullen opnieuw met een aanbod moeten komen. Gates denkt voor het eind van het jaar een winnaar te kunnen aanwijzen. Het Pentagon gaat dit keer over het proces en niet, zoals bij het eerdere contract, de luchtmacht.