Museumfunctie voor Laurenskerk

De Rotterdamse Laurenskerk krijgt een permanente expositie over de geschiedenis van de kerk en over Rotterdam. Vanochtend heeft het VSB Fonds een cheque van 200.000 euro overhandigd voor het project, dat eind 2009 klaar moet zijn en 900.000 euro gaat kosten.

De Laurenskerk dateert uit 1449 en is sinds het Duitse bombardement van 1940 het oudste gebouw in het centrum. Dat maakt de kerk zo geschikt voor een expositie, zegt directeur Frank Migchielsen. De expositie moet vooral toeristen, nieuwe Rotterdammers en schoolklassen trekken. De kerk blijft ook in gebruik voor diensten, congressen en concerten – er zijn vijf orgels, waaronder het grootste van Nederland.

De museale thema’s zijn gekozen door het kerkbestuur in overleg met cultuurhistorica Marlite Halbertsma van de Erasmus Universiteit en tentoonstellingsinrichter Herman Kossmann. Kossmann: „De kerk is nu leeg, ontdaan van alle verbeelding. Die brengen we op een nieuwe manier terug.”

Thema’s zijn onder meer de kerktoren, die in de zeventiende eeuw verzakte en in twintig jaar weer is rechtgezet, aldus Migchielsen. Andere onderwerpen zijn Erasmus, de eerste bibliotheek van Rotterdam, de Librije, die in de kerk was gehuisvest, en de Beeldenstorm die ook in de Laurenskerk heeft gewoed. Migchielsen: ,,Maar op heel Hollandse wijze; alle beelden zijn aan Engeland verkocht, maar helaas niet meer te achterhalen.” Ook de monumenten in de kerk van zeevaarders als Witte de With worden belicht. En er komt aandacht voor de wederopbouw en hedendaagse devotie van de 160 culturen in Rotterdam.

De gemeente zal jaarlijks 30.000 euro bijdragen, als de gemeenteraad daar eind dit jaar mee instemt. De inrichtingskosten van 900.000 euro worden uit privégelden betaald. „We hebben al bijna 650.000 euro bij elkaar”, zegt Migchielsen.