Minder mensen kunnen koophuis betalen

De betaalbaarheid van woningen in Nederland is in de afgelopen drie maanden afgenomen. Een stijgende hypotheekrente en een lagere bereidheid van banken om hoge hypotheken te verstrekken zijn volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de oorzaken van de ze ontwikkeling. „Stijgt de rente fors, dan zal het aantal verkochte huizen teruglopen”, zei NVM-voorzitter Ger Hukker vandaag tijdens de presentatie van de ontwikkelingen op de woningmarkt in het tweede kwartaal.

Volgens de NVM is de leencapaciteit van Nederlanders gedaald terwijl de huizenprijzen zijn gestegen. „Door de gestegen hypotheekrente en de problemen bij de banken kan een huishouden met een brutosalaris van 40.000 euro nu 191.500 euro lenen. Een jaar geleden was dit nog 217.500 euro”, rekende Hukker voor.

De stijging van huizenprijzen zal niet doorzetten, verwacht de NVM. Afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde prijs van een woning nog wel met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar over heel 2008 verwacht de grootste makelaarsvereniging van Nederland niet dat reële huizenprijzen zullen stijgen. „Voor het eerst in lange tijd hebben we weer te maken met inflatie”, zei Hukker. Naar verwachting zullen prijzen met 2 procent stijgen terwijl het CBS 2,75 procent inflatie voorspelt.

De NVM bestrijdt berichten dat in mei van dit jaar 25 procent minder woningen zouden zijn verkocht vergeleken met april. Deze forse daling zou af te leiden zijn van het vastgoedbericht dat het kadaster eind juni publiceerde. „Het kadaster is betrouwbaar en de cijfers kloppen ook wel, maar dat zijn niet de verkoopcijfers van mei”, zei Hukker.

Het kadaster registreert verkopen op het moment dat ze bij de notaris worden opgenomen, zegt een woordvoerder van het kadaster. „Dat kan enige tijd na de transactie zijn.” Volgens Hukker van de NVM was het eerste kwartaal van dit jaar erg slecht en dat is volgens hem nu terug te zien in het kadaster.

In het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal verkochte woningen met 13 procent toe vergeleken met de eerste drie maanden van 2008.