Mag je als je doof bent ook autorijden?

Zijn er bepaalde dingen die doven bij wet niet mogen, vragen Dineke Tuinhof en Atze van der Ploeg zich af. Mogen zij bijvoorbeeld deelnemen aan het verkeer als fietser of automobilist? Ze kunnen immers geen toeters, sirenes of andere verkeersgeluiden horen.

„Autorijden is geen probleem”, zegt Wilma Lanser uit Grafhorst. Ze is moeder van drie dove kinderen van wie de oudste achttien is. Hij heeft onlangs zijn rijbewijs gehaald. „Doven compenseren hun doofheid met hun ogen.” Lansers zoon werkt bij een transportbedrijf. „Hij is zelfs van plan zijn vrachtautorijbewijs te halen.”

Binnenvaartschipper worden, net als zijn vader, zit er voor de zoon van Wilma Lanser niet in. „Als schipper communiceer je via een marifoon met brugwachters en met andere schepen en dat kan hij niet.”

Veronique van Ooijen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bevestigt dat er voor het wegverkeer geen normen zijn voor het gehoor. Voor slechtziendheid wel: iemand moet minimaal 50 procent zicht hebben. Iedereen die rij-examen wil doen, moet aangeven of hij of zij iets mankeert door een eigen verklaring in te vullen. „Naar aanleiding daarvan wordt beoordeeld of de persoon rijgeschikt is.”

Als je plotseling doof bent geworden, ben je drie maanden ongeschikt voor verkeersdeelname, vult Laura Kwakernaak van het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan. „Je andere zintuigen moeten dan nog leren dat ze harder moeten werken.”

„Er zijn wel bepaalde dingen die doven niet mogen, zoals kinderen adopteren”, mailt Ada Griffijn van Bureau Dienstverlening aan Doven en Slechthorenden. Zij is zelf ook doof. Ook zijn er volgens haar beroepen die doven niet mogen uitoefenen, zoals piloot, brandweerman, kapitein of dokter.

En mogen doven bijvoorbeeld in het leger? Hangt ervan af, zegt kapitein Geers, voorlichter van het ministerie van Defensie. Voor sommige functies mag je ook een gehoor- en een gezichtsafwijking hebben. Als je bij de infanterie of de cavalerie wilt, niet. Commandotroepen moeten perfect kunnen zien en horen.

    • Franca Treur