Libeskind is beledigd

De joods- Amerikaanse architect Daniel Libeskind heeft zich de woede van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi op de hals gehaald. Mogelijk zal Berlusconi Libeskind nu zelfs verbieden een gepland museum en bijbehorende kantoortoren in Milaan te bouwen. Dat meldt The Art Newspaper vandaag.

Berlusconi had in de Italiaanse krant Corriere della Serra over Libeskinds ontwerp gezegd dat de – licht gebogen – toren niet „mannelijk” genoeg was. De buiging in het gebouw zou volgens de Italiaanse premier een „suggestie van impotentie communiceren.”

Libeskind reageerde furieus in een interview met dezelfde krant. „In het fascistische Italië werd alle kunst die niet ‘rechtlijnig’ was pervers gevonden. Als joodse Amerikaan opgegroeid in Polen vind ik dit stuitend. Berlusconi’s ideaal van nationalisme, gesloten grenzen en alles uitsluiten dat anders is, is verwerpelijk.”

Sommige betrokkenen, onder wie Vittorio Sgarbi, de voormalig cultureel adviseur in Milaan, vrezen nu dat Berlusconi de bouw van de toren niet door zal laten gaan, tenzij Libeskind de premier zijn excuses maakt. Maar een woordvoerster van het bouwproject zegt ervan uit te gaan dat het „gewoon doorgaat.”