Lavendel- en honingijs

Voor 4 personen:2,5 deciliter volle melk2,5 deciliter slagroom1 vanillestokje 1 eetlepel lavendelbloemetjes (ca. 2 takjes)facultatief: 2 theelepels maïzena100 gram honing4 eidooiers50 gram suiker

Lavendel groeit in potten en borders, er zijn tientallen soorten. Het zit in zeep en parfum, maar is ook eetbaar. Op de ‘lavendeldagen’ komend weekend is veel te leren over deze bloem. Bij kwekerij Bastin in het Zuid-Limburgse Aalbeek (www.bastin.nl) kunt u zelf lavendelzeep maken en zien hoe badolie van lavendel wordt bereid. U kunt advies krijgen op gebied van tuingereedschap en er is Engels tuinservies. In de kraampjes zijn jams, chutneys, vijgen en frambozentaartjes te koop. En natuurlijk lavendelproducten, zoals lavendelflensjes en -kaas. Heerlijk is lavendelijs, waarvan hier een recept.

Gebruik onbespoten lavendel, dus uit eigen tuin of uit een biologische winkel. Doe de melk en de room in een kleine pan. Snijd het vanillestokje open, schraap het zaad eruit en doe dit samen met het stokje in de pan. Voeg de lavendelbloemen toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het op laag vuur 10 minuten trekken.

Zeef het dan en druk met een lepel op de bloemen zodat ze hun smaak afgeven. Klop de dooiers met honing, suiker en desgewenst maïzena (tegen schiften) licht en romig. Giet al roerend in een dun straaltje het roommengsel erbij.

Schenk alles terug in de pan en laat het mengsel al roerend op matig vuur binden. Laten afkoelen in een kom geplaatst in ijswater. Draai van de substantie ijs in de ijsmachine. Bewaar het ijs tot gebruik in de vriezer.

Nog een zomerse tip: honingijs. Zoals boven, maar dan met extra honing (in plaats van suiker) en zonder lavendel. Honingijs is dé smaakmaker van de fameuze biologische ijssalon San Crispino in Via della Panetteria 42 in Rome. Likken van dit goddelijke ijs en je bent voor eeuwig verslaafd.

Lavendel en honing laten zich goed combineren. Zoals in lavendelhoning: steek een paar takjes lavendel in een pot honing en laat de pot een maand staan. U kunt lavendeltakjes ook laten trekken in wittewijnazijn.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Lammetjestijd

    • Annelène van Eijndhoven