Kankerpatiënt uit dip door therapie

rotterdam, 10 juli. Depressieve kankerpatiënten hebben baat bij psychologische begeleiding na ontslag uit het ziekenhuis. Zulke therapie wordt nu niet altijd aangeboden, hoewel depressie wel vaak voorkomt onder mensen die aan kanker lijden. Britse medisch onderzoekers testten de therapie bij honderd patiënten; evenveel anderen dienden ter controle. De studie is vorig weekeinde gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De begeleiding maakte de patiënten minder depressief, angstig en moe, tot zeker een half jaar nadat de begeleiding was afgerond. In maximaal tien sessies hielp een getrainde kankerverpleegkundige (dus geen psycholoog of psychiater) de patiënten om te gaan met negatieve gevoelens en problemen. De verpleegkundige overlegde ook met de oncoloog en de huisarts.