Jonge sprinter Cavendish wint met overmacht

De Britse renner Mark Cavendish heeft de vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. Hij was in een massasprint royaal sneller dan Raborenner Oscar Freire en Erik Zabel. De Duitser Stefan Schumacher behield de gele leiderstrui.

„Zonder ritwinst in de Tour ben je geen grote sprinter”, zei de 23-jarige Cavendish, die voor het eerst in zijn carrière een Touretappe won. „Als je zo’n goed team om je heen hebt als ik, is het onmogelijk om op een dag als vandaag niet de beste te zijn.”

In de laatste kilometers reden alle negen renners van team Columbia vooraan. Pas 75 meter voor de finish werd de Franse kampioen Nicolas Vogondy ingelopen, als laatste van drie vroege vlucht-ers. De Duitser Gerald Ciolek, in eigen land gezien als de opvolger van routinier Erik Zabel, bereidde de sprint uitstekend voor. „Sterk, onzelfzuchtig en toegewijd”, vatte de ritwinnaar samen.

Cavendish, afkomstig van het eiland Man, werd eerder dit jaar met zijn ploeggenoot Bradley Wiggins net als in 2005 (toen met Robert Hayles) wereldkampioen koppelkoers op de baan. Ook won hij de Scheldeprijs, de wedstrijd in België waarin hij vorig seizoen zijn eerste belangrijke profzege behaalde. „He’s a real killer”, waarschuwde zijn manager Frances Millar (de zus van Garminrenner David) destijds al.

Twee ritzeges in de Ronde van Italië stilden zijn honger niet. „Ik wilde per se winnen in de Tour.” Zijn volgende doel is de Olympische Spelen van Peking. „Het is moeilijker om een Tourrit te winnen dan olympisch goud op de koppelkoers. Maar ik wil het allebei.”

De Nederlandse Raborenner Robert Gesink is gisteren als tweede geëindigd in de derde etappe van de Ronde van Oostenrijk, meldt het persbureau ANP. De zege ging naar Roeslan Pidgorni. De30-jarige Oekraïense wielrenner had aan de finish drie seconden voorsprong op de Nederlander. De Oostenrijker Thomas Rohregger werd derde en veroverde de leiderstrui. De bijna 184 kilometer lange bergetappe ging van Kitzbühel naar Prägraten am Grossvenediger. De Ronde van Oostenrijk duurt tot en met zondag.

De 22-jarige Gesink geldt als een groot talent. Hij rijdt in het najaar zijn eerste grote ronde, die van Spanje. Als alles volgens plan verloopt, doet hij volgend jaar voor het eerst mee aan de Tour de France.