Italië verdeeld na rechterlijke uitspraak over een comapatiënte

„Het is een misdaad. Ze zullen haar doden door haar te verhongeren”, meent de Italiaanse aartsbisschop Rino Fisichella namens het Vaticaan. „Het is een overwinning van de rechtstaat. Eindelijk kunnen we haar bevrijden”, zegt Beppino Englaro.

Englaro is de vader van Eluana Englaro (36) die al zestien jaar in coma ligt. Na tien jaar procederen heeft het Hof van Beroep in Milaan hem gisteren toestemming gegeven om de kunstmatige voeding van zijn dochter te laten stoppen. Een opvallende uitspraak in het katholieke Italië.

Eluana ligt sinds 1992 in coma na een verkeersongeval. Volgens het Hof van Beroep is vastgesteld dat de vegetatieve staat waarin ze verkeert onomkeerbaar is. Ook acht de rechter bewezen dat Eluana, toen ze nog bij haar volle bewustzijn was, meerdere malen heeft laten doorschemeren dat ze in geval van coma niet zou willen doorleven. Formeel mogen de artsen de voedseltoediening nu stoppen. Maar het OM heeft nog zestig dagen om in beroep te gaan bij het Hof van Cassatie.

Radio Vaticana sprak gisteren meteen van een „ernstig vonnis”. „Coma is een vorm van leven en niemand mag zich permitteren het leven te beëindigen”, aldus Rino Fisichella, president van de Pauselijke Academie voor het Leven. Wettelijk is euthanasie in Italië verboden. Ook veel artsen zijn er tegen. Maar vaak gebeurt het illegaal, zo bleek uit een enquête onder 150 artsen.

Om die illegaliteit te bestrijden zou er wetgeving moeten komen. Maar een meerderheid van rechtse en linkse katholieke parlementariërs is er tegen.