Iran test weer raketten

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft vandaag opnieuw raketten getest tijdens een oefening in de Golf die is bedoeld om te laten zien dat Iran zich kan verdedigen tegen een aanval op zijn nucleaire installaties door Israël of de Verenigde Staten. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gemeld. Gisteren testte Iran onder andere een Shahab-3 raket die volgens Teheran een bereik van tweeduizend kilometer heeft en daarmee Israël zou kunnen treffen. Het is niet duidelijk hoe succesvol de proeven, overigens niet de eerste, waren.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, zei gisteren niet van mening te zijn dat de VS na de proeven dichterbij een confrontatie met Iran zijn gekomen. „Er worden heel wat signalen afgegeven”, zei hij in Washington. „Maar ik denk dat iedereen inziet wat de gevolgen van elk soort conflict zouden zijn.” Vorige week waarschuwde Amerika’s hoogste militair, admiraal Mike Mullen, na een bezoek aan Israël dat een Israëlische aanval – waarmee sommige Israëlische leiders hebben gedreigd om een vermeende Iraanse kernbom te voorkomen – het toch al instabiele Midden-Oosten verder zou destabiliseren.

Gates onderstreepte dat Washington de voorkeur blijft geven aan een diplomatieke benadering gekoppeld aan sancties om Teheran ertoe te bewegen het verrijken van uranium te bevriezen. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor politieke aangelegenheden, William Burns, zei gisteren overigens dat de Iraanse nucleaire voortgang „bescheiden” blijft. (AP, AFP)