Iran doet negen tests met langeafstandsraket

De Verenigde Staten en Israël hebben zware kritiek geuit op de rakettentest die Iran gisteren heeft gehouden. Iran voerde negen tests uit voor de lange en middellange afstand.

Volgens Washington wekken de tests nog meer wantrouwen over de militaire ambities van Iran. Een van de Iraanse raketten is de nieuwe Shahab-3, die een afstand van tweeduizend kilometer zou kunnen overbruggen en daarmee Israël kan bereiken.

Doel van de oefeningen is volgens de Iraanse staatsomroep de „wil en macht te tonen aan de vijanden die Iran in de afgelopen weken met harde taal hebben bedreigd”. Generaal Hoseyn Salami, commandant van de Iraanse luchtmacht, zei klaar te zijn om de natie te verdedigen. „De vijand moet zijn fouten niet herhalen.” Daarmee doelde hij op de VS en Israël, die Iran dreigen aan te vallen als het zijn omstreden nucleaire programma niet stopt.

De Israëlische vicepremier Shaul Mofaz zei vorige maand dat een aanval op Iran „onvermijdelijk” leek omdat Teheran weigert het verrijken van uranium op te schorten. Iran zegt dat zijn nucleaire programma alleen op het opwekken van energie is gericht, maar Israël, zelf een kernmacht, is ervan overtuigd dat heimelijk aan een kernbom wordt gewerkt.

De Israëlische luchtmacht hield volgens VS-functionarissen vorige maand een grote oefening, bedoeld als repetitie voor een aanval op Iran. Amerika waarschuwde Israël daarop dat een aanval op de nucleaire installaties van Iran een riskante actie zou zijn die het Midden-Oosten kan destabiliseren. Washington sluit een aanval op Iraanse nucleaire doelen niet uit, maar onderstreept dat het zich nu beperkt tot diplomatieke en economische drukmiddelen. Iran voert al sinds 1998 regelmatig testen uit met de Shahab-3. (AP, Reuters, ANP)