Het snelste dak uit Duitsland

Audi A3 Cabriolet 2.0

Misschien is de lijst met accessoires nog wel het meest indrukwekkend. Audi heeft deze compacte A3 volgepropt met alles wat de automobilist begeert: Xenon-verlichting, lederen bekleding, aluminium interieuraccenten en een dvd-navigatiesysteem met draadloze carkit. Een stoere bak, niet in het minst door het streepje ledlampjes dat de neus van gemene witte wenkbrauwen voorziet. In totaal vervoert de A3 twintig mille aan extra’s, bovenop de standaardprijs van 44.760 euro.

De rode bekleding en het rode linnen dak roepen vraagtekens op. Maar elk commentaar verstomt zodra je plaatsneemt in de leren stoel en het dak laat verdwijnen. De A3 doet dat sneller dan concurrenten als de BMW 1-cabrio: binnen 9 seconden is het linnen plafond opgevouwen. Het gaat zelfs al rijdend – tot 30 kilometer per uur.

Als het dak ingeklapt is, gaat dat niet ten koste van de bagageruimte. In de kofferbak (674 liter) passen met gemak de weekendtassen. Genoeg voor een paar dagen toeren in het geboorteland van de Audi, Duitsland.

De rit gaat naar de Moezel-streek. Een paar honderd kilometer over een rustige Autobahn, waar je de topsnelheid nog legitiem kunt uitproberen. De naald kruipt vlot naar de 230 en dan nog heeft de tweeliter TFSI-motor er zin in. Het windgeruis van het linnen dak valt mee, het zijn vooral de brede banden op de 17 inch velgen die je op de snelweg hoort.

Volgens verwende testrijders is de motor wat te lief. Het vermogen is ook voor niet-coureurs eenvoudig te controleren en de A3 is met zijn bijna 1.500 kilogram geen echte bochtenkampioen. Maar de S-tronic automaat is fantatisch: zelden een versnellingsbak gevoeld die zo feilloos schakelde.

Wie indruk wil maken op bijrijders kan zelf ook met flippers aan het stuur op en neer schakelen. Dat doe je alleen om af en toe even de motor te horen brullen. Zet ’m dan liever op de sportieve stand: dan trekt de toerenteller snel tegen het rode aan en laat de uitlaat van zich horen.

Maar met een cabrio hoor je relaxed door een pittoresk stadje te rijden, laag in de toeren en minzaam glimlachend. Met deze A3 met 200 pk onder de kap maak je vrienden: bij verschillende pompstations wordt de cabriolet bewonderd. Neu? vraagt een pompbediende. Nein, Testwagen.

Mevrouw Hijink mag ook een stukje rijden. Bij een witte cabrio horen immers wapperende blonde haren, en geen kale kop achter het stuur. Ze bewijst dat je met het dak ingeklapt nog tot 150 kilometer per uur comfortabel kunt rijden: het doorzichtige windscherm voorkomt wervelingen.

Goed, bij thuiskomst blijkt wel dat deze testrit een flinke keelontsteking en verkoudheid opleverde. Mooie souvenirs van het snelste dak uit Duitsland.

Marc Hijink

Marc Hijink is redacteur economie van NRC Handelsblad en rijdt een VW Passat.

Lees eerdere testritten op nrc.nl/wielen

    • Marc Hijink