Handelsoverschot China 20 pct gedaald

De import in China neemt toe: buitenlandse producten als exclusieve merkkleding zijn in trek bij de groeiende middenklasse. Foto AFP China, Beijing, Oriental Plaza shopping mal in dowtown in Dongchang' an Jie Avenue hemis.fr

Het handelsoverschot van China is in juni 20 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De import neemt sterk toe, de groei van de export zwakt af, en de munt is duurder geworden.

De groei van de Chinese export is van mei op juni 2008 sterk afgezwakt als gevolg van dalende economische groei en angst voor recessie in de Verenigde Staten. Groeide de uitvoer van in China geproduceerde goederen in mei nog met 28,1 procent, in juni registreerden de douanediensten een exporttoename van 17,6 procent.

De daling van het handelsoverschot werd ook veroorzaakt door de stijging van de Chinese munt, de yuan, ten opzichte van de dollar. Ook de toenemende vraag naar buitenlandse producten verklaart volgens analisten de verkleining van het Chinese handelsoverschot met de rest van de wereld, de VS en Europa in het bijzonder. De import steeg met 31 procent ten opzichte van juni 2007. Verwacht wordt dat de importen zullen blijven stijgen, omdat de groeiende Chinese middenklasse buitenlandse auto’s, dranken en andere luxeartikelen hogelijk waardeert.

In totaal voerde China in juni voor 122 miljard dollar aan goederen uit, de importen bedroegen 100 miljard dollar. Het handelsoverschot met de EU steeg met 21,2 procent, en met de VS met 5 procent. De EU is de grootste exportmarkt voor China, gevolgd door de VS en Japan.

Analisten in Shanghai, Hongkong en New York verwachten dat de centrale bank van China de opmars van de yuan ten opzichte van de dollar zal afremmen. Op jaarbasis steeg de yuan met 12 procent, waardoor de export in dollars duurder werd. Vooral textielfabrikanten in het zuiden van China klagen voortdurend over de opwaardering van de yuan en dreigen met het verhuizen van hun bedrijven naar Vietnam.

Chinese analisten argumenteren dat ook buitenlandse ondernemingen die in China gevestigd zijn profiteren van de relatief lage yuan. Ongeveer de helft van de Chinese export wordt geproduceerd door buitenlandse bedrijven.