Groningen opgeruwd

In de Groninger binnenstad worden 53 gladde kruisingen aangepakt. Het gemeentebestuur is na veel klachten tot de overtuiging gekomen dat ongeveer 10.430 vierkante meter straat met gladde, gele steentjes moet worden opgeruwd om een einde te maken aan de vele valpartijen. De bestrating van onder meer Grote Markt naar Vismarkt is bij regenachtig weer zo glad dat fietsers en voetgangers regelmatig onderuit gaan. In de autovrije binnenstad wordt veel gefietst en gelopen.

Groningers en toeristen klagen al langer over de vaak spekgladde bestrating. In 2007 liet de gemeente al 17 kruispunten onderzoeken en de stroefheid was toen te gering. Nu is besloten om 53 kruispunten in het stadscentrum aan te pakken, meldt de gemeente. Deze plekken worden gestraald met stalen kogeltjes, waardoor het oppervlak ruwer wordt. De werkzaamheden beginnen direct na de bouwvak en kunnen vermoedelijk half oktober worden afgerond. Ieder jaar wordt de ruwheid gecontroleerd. Tegelijk wordt een alternatief voor de gele bestrating onderzocht. Het betreft een steen uit de plaats Kessel die in elke kleur kan worden geverfd.