Glen Mills écht niet effectief

Heropvoedingskampen, of boot camps, voor jonge delinquenten werken niet. Ze hebben mogelijk zelfs een averechts effect, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een gisteren verschenen rapport. Het gaat om kampen als Glen Mills en Den Engh, waar jongens ten minste anderhalf jaar met tucht, orde en regelmaat worden heropgevoed. Het SCP schrijft dat delinquente jongeren het meest gebaat zijn bij een programma dat ingrijpt in alle aspecten van het leven. Ook het gezin, de school, de vrienden en het werk worden erbij betrokken. Eind vorig jaar bleek uit cijfers van het ministerie van Justitie dat 78 procent van de oud-pupillen van Glen Mills vier jaar na vrijlating één of meer misdrijven heeft gepleegd. Bij andere justitiële jeugdinrichtingen was dat 58 procent. (NRC)