Eis: 7 jaar cel voor topman Samsung

De Koreaanse aanklager eist een celstraf van zeven jaar tegen Kun-Hee Lee, de voormalige topman van technologiebedrijf Samsung. Lee wordt beschuldigd van belastingontduiking en poging tot omkoping.

Lee legde in april zijn functie al neer, nadat aan het licht was gekomen dat de Samsung-top een geheim fonds beheerde waarmee politici werden omgekocht. Tegen de 66-jarige Lee wordt ook een boete van 350 miljard won (222 miljoen euro) geëist. Lee bood tijdens het proces zijn excuses aan de Koreaanse bevolking en de Samsung-medewerkers aan. Hij neemt alle schuld op zich, hoewel ook andere Samsung-managers werden aangeklaagd.

Samsung produceert onder meer geheugenchips en lcd-schermen en is van groot belang voor de economie van Zuid-Korea. De omzet bedraagt circa 73 miljard euro en er werken 250.000 mensen. Het vermogen van de familie Lee wordt op meer dan 3 miljard dollar (1,9 miljard euro) geschat.

Kun-Hee Lee, die ruim twintig jaar de leiding had over het Zuid-Koreaanse concern, was de topman die Samsung veranderde: het concern ging zich meer richten op kwaliteit dan op het produceren van bulkgoederen voor een lage prijs. Onder Lee wist Samsung ook een aanzienlijk marktaandeel als producent van mobiele telefoons te veroveren. Lee werd in 2005 door het Amerikaanse tijdschrift Time gerekend tot de honderd meest invloedrijke personen ter wereld. Ook de Financial Times schaarde hem onder de meest invloedrijke bestuurders op aarde.