Een passe-partout om de wereld in te lijsten

Met een ronde camera met rechthoekig gat maken kinderen creatievere foto’s, merkte een afstudeerder industrieel ontwerpen. De camera die hij bedacht, lijkt ook geschikt voor therapie.

De fotocamera, speciaal voor kinderen. Foto Bas Groenendaal. Groenendaal, Bas

Kinderen fotograferen creatiever met de nieuwe fotocamera van de Eindhovense industrieel ontwerper Bas Groenendaal. Ze kijken door een rechthoekig gat de wereld in, en niet door een lens. Een foto wordt gemaakt met een kneep in de dikke ringvormige rand van de camera. De foto is het beeld dat je ziet binnen het rechthoekige kader.

„Kinderen die fotograferen met een gewone digitale camera zijn gericht op een snel resultaat”, zegt Groenendaal, die vorige week van de TU Eindhoven de Perspectiefprijs kreeg uitgereikt voor zijn camera, de Scope. „Ze blijven stilstaan en drukken af. Als ze mijn camera in handen krijgen, dan zie je dat kinderen blijven rondlopen om een goede plek te vinden. In de rechthoek zien ze wat ze gaan fotograferen en daardoor zijn ze veel meer geneigd om te experimenteren met positie en perspectief.”

Groenendaal maakte de camera voor zijn afstudeerproject aan de TU Eindhoven. Hij wilde een ‘betekenisvol’ ontwerp maken, „niet zomaar een gadget”. Alle kinderen zullen blij zijn met het ding. Maar volgens Groenendaal is zijn camera bij uitstek geschikt voor therapeutische projecten, bijvoorbeeld waarin het fotograferen wordt gebruikt om kinderen te helpen bij de verwerking van hun oorlogservaringen. Groenendaal: „Warchild heeft een programma voor psychosociale hulpverlening waarin kinderen zich creatief mogen uitdrukken. Dat kan door te tekenen, te dansen, toneel te spelen of te sporten. Mijn camera zou je daarbij ook kunnen inzetten.”

Technisch is de camera niet al te moeilijk te maken, erkent Groenendaal, de waarde zit ’m vooral in het bijzondere ontwerp en de toepassing in therapie. Groenendaal hoopt een cameraproducent of investeerder voor de Scope te interesseren, want aan het prototype waarop hij in 2007 afstudeerde valt nog wel het een en ander te verbeteren. „Nu is de camera stuk als je hem één keer laat vallen”, zegt Groenendaal. Ook wil hij nog graag een sensor en aanvullende software inbouwen die ervoor zorgen dat het beeld dat je ziet als je door het rechthoekige frame kijkt precies samenvalt met de foto die je maakt. „Nu klopt het ongeveer”, zegt Groenendaal.

Groenendaal heeft de Scope voorzien van een kleine standaard en een verschuifbare spiegel, zodat kinderen er ook makkelijk een zelfportret mee kunnen maken. „Als een kind een zelfportret maakt in een bepaalde omgeving dan kan dat veel vertellen”, zegt Groenendaal. „Een kind dat in de klas alleen maar een grote mond heeft, kan zichzelf misschien kwetsbaar opstellen door zichzelf te fotograferen in een bepaalde omgeving. Zo’n zelfportret kan een therapeut veel vertellen.”