Een bedevaart bewaken in het hooggebergte

In het Indiase gedeelte van Kashmir vindt in juli en augustus de Amarnath-Yatra plaats, een van de beroemdste pelgrimages van het hindoeïsme. Duizenden mensen trekken van Jammu, de hoofdstad van Kashmir, door de bergen naar het heiligdom Amarnath, een afstand van 350 kilometer. Het heiligdom bevindt zich in ijzige druipsteengrotten, op een hoogte van 4270 meter. Daar zou het huis zijn van de god Shiva. Tijdens de bedevaart vereren de pelgrims een ijsstalagmiet als verschijning van de godheid. Veel pelgrims ondernemen de tocht op blote voeten. De grotten bevinden zich in het gedeelte van Kashmir waar de meeste moslims wonen.

De pelgrimstocht wordt bedreigd door aanslagen van moslims. In 2002 werden acht pelgrims vermoord. Ieder jaar moeten er meer politiemensen en militairen ingezet worden om de hindoepelgrims te beschermen.