Ecohuis in Afrika voor prinselijk paar

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben plannen om een vakantiehuis te kopen op Inhaca, een eiland bij het Zuidoost-Afrikaanse land Mozambique. Dat heeft Jaap Leeuwenburg, particulier secretaris van de kroonprins, desgevraagd bevestigd.

De Nederlandse ambassade in Mozambique is „op de hoogte van de ontwikkelingen”, maar verwijst naar de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Een woordvoerder daarvan wil echter niet bevestigen dat het prinselijk paar een vakantiehuis in Mozambique wil kopen en verwijst naar de persconferentie, morgenochtend na afloop van een fotosessie van Willem-Alexander en zijn gezin op landgoed De Horsten in Wassenaar.

De kroonprins zou een huis op het oog hebben in Ponta Torres, het meest zuidelijke puntje van het eiland Inhaca. Momenteel wordt daar een ‘eco-project’ ontwikkeld, gericht op toerisme. Het project behelst een vijfsterrenhotel, 220 luxe woningen en voorzieningen als een supermarkt, een ziekenhuis en diverse winkeltjes. Daarnaast voorziet het project in sociale voorzieningen, waaronder een afvalverwijderings- en recyclingsysteem, riolering en faciliteiten voor schoon drinkwater.

Kopers van de vakantiewoningen kunnen kiezen uit vier types, die qua oppervlakte variëren van 124 tot 155 vierkante meter. De Nederlandse projectontwikkelaar Marcel Coltof, gespecialiseerd in vakantiewoningen, schat dat de woningen tussen de 100.000 en 150.000 euro kosten.

    • Barbara Rijlaarsdam