Duitse regering verdeeld over bezoek Obama

Binnen de Duitse regering zijn spanningen ontstaan over het voornemen van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama om een rede te houden bij de Brandenburger Tor in Berlijn. Volgens Duitse media heeft Obama de historische locatie uitgekozen als plek voor een belangrijke rede over buitenlands beleid tijdens een gepland bezoek aan de Duitse hoofdstad op 24 juli.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, een christen-democraat, heeft belangrijke bezwaren tegen Obama’s wens om juist bij de Brandenburger Tor campagne voor het Amerikaanse presidentschap te voeren. Merkels woordvoerder verklaarde gisteren dat de kanselier „een zekere bevreemding” ondervindt bij het plan. „Geen enkele Duitse toppoliticus zou op het idee komen – omdat dit niet gepast is – om de National Mall [in Washington] of het Rode Plein [in Moskou] te gebruiken voor campagnebijeenkomsten.”

Merkel is over de kwestie in botsing gekomen met haar minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die een Obama-rede bij de oude Berlijnse stadspoort juist zou verwelkomen als een uiting van de „levendige Duits-Amerikaanse vriendschap”.

Formeel gebruikt Merkel het argument dat de Brandenburger Tor alleen gebruikelijk is als locatie voor optredens van gekozen staatshoofden. De Amerikaanse president Ronald Reagan hield in 1982 een beroemde rede bij de oude stadspoort, waarin hij Sovjet-leider Michail Gorbatsjov opriep de Berlijnse Muur neer te halen.

Maar als werkelijke reden voor Merkels onverzettelijkheid wordt door verscheidene Duitse kranten de druk van de huidige (Republikeinse) Amerikaanse president Bush aangevoerd. Medewerkers van Bush zouden deze week in Japan tijdens een G8-top aan Merkel hun ongenoegen hebben geuit over Obama’s campagneplannen.

Overigens heeft Obama tot nu toe niet bevestigd dat hij bij de Brandenburger Tor wil spreken. Zijn woordvoerder verklaarde gisteren tegen persbureau AP dat hij „verschillende plekken” in Berlijn op het oog heeft voor zijn rede en dat hij bij zijn uiteindelijke keuze rekening zal houden met de mening van zijn „Duitse gastheren.” 

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Litouwen

Het artikel Digitale aanval op Litouwen (1 juli, pagina 4) noemt Estland het buurland van Litouwen. Estland is een buurland van Letland, niet van Litouwen.