De iPhone moet je vaak opladen

Nederland moest lang wachten op de iPhone, Apple’s toestel met aanraakbesturing.

Nu ’ie er eindelijk is, ligt er al een leger aan ‘iPhone-killers’ in de winkel.

Apple-fans in Japan wachten op het nieuwste model iPhone. Foto AP Enthusiasts sit and wait in line outside Japanese mobile carrier Softbank's flagship store in Tokyo's Omotesando shopping district Wednesday, July 9, 2008 before the first sales of Apple's iPhone in Japan Friday. Softbank Corp., Japan's No. 3 mobile phone company, won the coveted right to sell the new 3G version of iPhones and will launch nationwide sales at noon Friday. Its store in Omotesando will open five hours earlier and sell only the iPhone on Friday, Saturday and Sunday, said company spokesman Naoki Nakayama. (AP Photo/Junji Kurokawa) Associated Press

Een geheime locatie in de buurt van het Vondelpark, twee weken geleden. In een goed geheim gehouden hotelletje deelt een Apple-delegatie test-iPhones uit. „Geheimhouding verplicht, want dit doen we anders nooit”, wordt er gefluisterd. Apple houdt journalisten normaliter buiten de deur totdat producten in de winkel liggen. Nu luidt de boodschap: „Je bent een van de eerste mensen ter wereld die een iPhone 3G gaat vasthouden.” Ik hou hem in mijn hand. De heilige graal is er niets bij.

Het mysterie van de nieuwe iPhone is echter minder groot dan vorig jaar, toen het eerste model indruk maakte met z’n aanraakbesturing en simpele menu’s. Gsm’s met een touch-screen zijn inmiddels standaard. Tegelijk met de iPhone 3G zijn bijvoorbeeld de Samsung Touchwiz F480 en de HTC Touch Diamond 3D te koop. Die werken net als de iPhone. Of beter gezegd: bijna net als de iPhone. Want de HTC is traag in het herkennen van bewegingen en de Samsung is ook niet zo accuraat als de multitouch interface van Apple.

Je moet twee keer kijken om de nieuwe iPhone van de oude te onderscheiden. Het hoofdmenu en de knoppen zijn vrijwel identiek. Het nieuwe model heeft nu een acceptabele gesprekskwaliteit en maakt gebruik van T-Mobile’s 3G netwerk om snel mobiel te internetten. Met de ingebouwde gps kun je navigeren, maar er is geen goede navigatiesoftware meegeleverd – alleen Google Maps. Wellicht komt TomTom straks met een iPhone-versie. De nieuwe App Store, waar je straks software en spelletjes van derden voor de iPhone kunt kopen, werkt overigens nog niet in de testperiode.

Dankzij ondersteuning voor VPN-netwerken en Microsoft Exchange kun je met de iPhone ook bij de mail van de zaak. Daarvoor is wel de hulp nodig van je systeembeheerder, want tijdens de test blijkt die verbinding niet zo makkelijk te leggen.

Verder blinkt de iPhone 3G, net als zijn voorganger, uit in eenvoud. Iedereen die er voor het eerst op werkt kan binnen vijf minuten internetten, mailen, foto’s maken en YouTube-filmpjes of de weersverwachting bekijken. Bij andere telefoons moet je daarvoor meestal eerst op cursus.

De HTC Touch Diamond 3D komt een aardig eind in de richting wat betreft gebruiksvriendelijkheid. Maar de iPhone verslaat de HTC met mail en internet: dat ziet er op de iPhone net zo uit als op een echte pc. Die presentatiewijze op een relatief groot scherm kost wel veel stroom. Tijdens de test bleek zelfs eenmaal daags opladen aan de krappe kant.

Ten slotte: de iPhone is een uitstekende iPod – met name voor video – maar een beroerde camera. De beeldchip van 2 miljoen megapixel is een aanfluiting in verhouding met de concurrentie en filmpjes maken zit er ook niet in.

T-Mobile levert de iPhone met een abonnement vanaf drie tientjes per maand. Het toestel kost dan nog tachtig euro (8 GB versie). Wie liever bij zijn eigen provider blijft kan een simlockvrije iPhone 3G kopen in België, waar het toestel zonder slot te koop is. Daar betaal je 525 euro voor de 8 GB versie en 615 euro voor een iPhone met 16 GB opslagcapaciteit.

    • Marc Hijink